Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C
Osmičky – zuby múdrosti

Zdravie a životný štýl | 02.06.2016 11:59

Osmičky – zuby múdrosti

Zuby múdrosti – mnohí ich vôbec nemajú a múdrosti im nechýba. Niektorí ani nevedia, že ich majú, niektorí z nich majú nočnú moru…

Problematické zuby múdrosti

Zdravie a životný štýl | 02.11.2016 09:56

Problematické zuby múdrosti

Osmičky, nazývané aj zuby múdrosti, dokážu poriadne potrápiť väčšinu populácie v priebehu života.

Problémové zuby múdrosti

Zdravie a životný štýl | 24.04.2017 07:34

Problémové zuby múdrosti

Zuby múdrosti, tzv. osmičky, zväčša nemajú dosť miesta na prerezanie sa, a tak vyvolávajú mnoho problémov a bolestí. Prerezávajú sa väčšinou v období 17 - 30 rokov, teda v čase, keď je už ukončený rast kostí. Preto nie je možné, aby sa sánka ešte predĺžila a urobilo sa miesto pre tieto zuby. Naši predkovia vo veku prerezávania osmičiek väčšinou už o niektoré zuby prišli, mali tak pre ne miesto a neriešili problémy, ktoré sú v dnešnej dobe také časté. Zuby múdrosti sú veľmi atypické, majú variabilnú veľkosť, tvar a počet koreňov.

Keď osmičky nemajú rozum

Zdravie a životný štýl | 30.11.2018 12:08

Keď osmičky nemajú rozum

IQ a zuby múdrosti. Čo majú spoločné? Jednoducho povedané - nič. Celkom isto v tom zmysle, že náš inteligenčný kvocient určite nezávisí od toho, koľko máme či nemáme osmičiek. To, že sa ľudovo nazývajú „zubami múdrosti“ skôr súvisí s našim vekom, kedy sa prerezávajú. Medzi 18-tym a 25-tym rokom podľa toho „naberáme“ rozum. Úsmevne však o nich málokedy hovoríme, ak vôbec. Vedia nás poriadne potrápiť už v čase, kedy sa rozhodnú vydobiť si v zuboradí svoje miesto, cez prerezanie na svet až po naše rozhodnutie, že musia ísť von.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod