Žilinský Večerník

6. júl 2024 | Patrícia, Patrik
| 23°C

Poradňa

Ako doma usušiť a spracovať huby?

Hubárska sezóna je v plnom prúde a nie je na škodu si pripomenúť základné pravidlá ich zberu, ale aj ich následného spracovania. Ako ste na tom so znalosťami ohľadom hubárčenia vy?

03.07.2024 | 13:43

Vrchol tohtoročnej hubárskej sezóny je tu, a tak je čas vyraziť do lesa, z ktorého sa veľmi často vrátite s plným košíkom húb. Lenže keď sa sezóna naozaj vydarí, húb je mnohokrát viac, než vôbec dokážeme skonzumovať. Čo tak z nich urobiť sušené huby?

Ktoré huby sú na sušenie vhodné?
Najprv je dobré si ujasniť, že nie každá huba je na sušenie vhodná. Na sušenie sa neodporúčajú napríklad prášnice, kuriatka, rýdziky, či podpňovky. Všeobecne platí, že na sušenie sú vhodné predovšetkým huby, ktoré obsahujú prirodzene menej vody.

Hubami typicky vhodnými na sušenie sú potom pravé hríby, šampiňóny, rúžovky, suchohríby (modráky), kozáky, ale dokonca aj bedle.

Huby dôkladne očistite
Keď sa vrátite z lesa, nastáva jedna z najprácnejších fáz. Huby musíte roztriediť a dôkladne očistiť. Zbaviť by ste ich mali všetkých povrchových nečistôt. Nečistoty sa snažte odstraňovať predovšetkým mechanicky. Huby majú totiž tendenciu naťahovať vodu a umytím huby pod tečúcou vodou si môžete sušenie značne skomplikovať.

Huby dôkladne prezrite. Odrezať môžete miesta ohryznuté od slimákov. Skúste tiež rozkrojiť klobúk alebo nohu huby. Ak uvidíte parazity (napríklad v podobe malých červíkov), je lepšie hubu celú vyhodiť ako zachraňovať niektoré jej časti. To isté platí o hubách, pri ktorých si nie ste úplne istí, že sú jedlé. Ak nemáte možnosť uistiť sa o druhu huby s odborníkom, je lepšie nič neriskovať a hubu z vášho úlovku vyradiť.

Nakrájajte huby na plátky
Očistené a vytriedené huby nakrájajte na tenké plátky. Necháme na vás, ako tenké plátky zvolíte. Tenšie plátky (napr. 1 mm) sa rýchlejšie usušia, niekto ale preferuje plátky hrubšie (napr. 2 až 3 mm), aby sa zachovala „mäsitosť“ huby, až ju neskôr pridáte do polievok či omáčok.

Okrem klobúka sú na sušenie väčšinou vhodné aj nohy húb, Pri menších kúskoch dokonca nemusíte klobúk od nohy oddeľovať. U niektorých húb môžete usušené nohy rozomlieť a vytvoriť si z nich domáce „korenie“ s hubovou arómou. Skvelé do omáčok alebo do Českej „bramboračky“.

Najlepšia je sušička potravín
Huby môžete sušiť rozložené na pekáči alebo na špeciálnom site. Na site, ktoré je možné uzavrieť, môžete huby sušiť aj prirodzene – vonku na čerstvom vzduchu. Alternatívou je sušenie v rúre - približne na 60 stupňov. Najlepším variantom je ale sušenie húb v sušičke potravín, ktorá vytvorí ideálne podmienky. Sušenie je v sušičke najrýchlejšie a najlepšie regulovateľné. S istotou tak dosiahnete požadovaný výsledok.

Nezabúdajte huby pravidelne kontrolovať a prípadne otáčať. Ak objavíte parazity, čo najrýchlejšie problematické kúsky odstráňte, aby ste ochránili zvyšok.

Skladujte v uzavretých nádobách
Sušené huby skladujeme najlepšie v úplne uzavretých pohároch. Najlepšou voľbou sú temné miesta so stálou teplotou, huby tak umiestnite do špajze či do pivnice.

Keď chcete huby použiť, jednoducho ich ponorte do pohára s vodou. Počas niekoľkých desiatok minút opäť natiahnu veľkú časť stratenej vlhkosti, načo ich možno použiť do polievok či omáčok a ďalších chutných pokrmov.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Alicja neumiler / stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod