Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Poradňa

Ako sa pripraviť na road trip po Európe?

Preferujete dovolenky, počas ktorých toho uvidíte viac ako len hotelovú pláž? A zároveň obľubujete dlhé cesty autom? A čo takto si spraviť road trip po Európe? Láka vás takáto predstava? V tom prípade vám dáme niekoľko rád týkajúcich sa prípravy na takéto dobrodružstvo.

21.08.2024 | 10:23

 

Precvičte si angličtinu

Začneme netradične, schopnosťou dohovoriť sa. Samozrejme, nedá sa naučiť jazyky všetkých krajín, ktoré navštívite a preto je dobré vedieť sa dohovoriť aspoň anglicky. Iste, nie všade vám anglický jazyk pomôže (zdravíme do Francúzska), ale z veľkej časti áno. V prípade, že sa potrebujete v angličtine dovzdelávať, môžete pred cestou absolvovať efektívny kurz angličtiny Žilina.

 

Čo najdôkladnejšie si naplánujte trasu

Prejdime k samotnému plánovaniu road tripu. Bez ohľadu na to, ako milujete spontánnosť, takýto road trip je potrebné si čo najpodrobnejšie naplánovať, pričom sa zamerajte na vzdialenosti, aby ste jednotlivé úseky cesty zvládli.

Na dlhších úsekoch počítajte aj s prestávkami, ktorým sa nevyhnete. Pretože v prípade, že vám navigácia ukáže, že určitú trasu prejdete napr. za 8 hodín,v realite to bude viac, pretože 8 hodín bez prestávky nepôjdete (a rozhodne sa o to ani nepokúšajte).

Aby ste vždy vedeli, kam máte ísť, posťahujte si offline mapy všetkých destinácií, ktoré plánujete navštíviť. Alebo môžete siahnuť po „klasike“ v podobe automapy. Jednoducho sa nejakým spôsobom pripravte na prípadné situácie, keď nebudete mať prístup k internetu.

K plánovaniu trasy patrí aj zisťovanie prípadných rozdielov v dopravných predpisoch. Tu určite nič nezanedbajte, pretože neznalosť neospravedlňuje a vysoká pokuta v zahraničí by vám rozhodne takýto road trip skazila.

 

Pripravte si auto

Okrem seba musíte pripraviť aj svoje auto. Základom je kontrola technického stavu, ale nezabudnite ani na poistenie. Ak si platíte len lacné povinné zmluvné poistenie auta, nezaškodí porozmýšľať nad dodatočnou „ochranou“, či už v podobe rôznych pripoistení, alebo krátkodobého havarijného poistenia. Taktiež vám môžu prísť vhod rôzne užitočné autodoplnky, minimálne nabíjačka na smartfón (ak ju vaše auto nemá).

 

Pobaľte sa

A čo si vziať so sebou? To (okrem iného) záleží aj od termínu vášho road tripu, či destinácií, ktoré navštívite. Zo všeobecných vecí určite nezabudnite na doklady, mobil, „rezervu“ v podobe hotovosti a napríklad aj lieky, ktoré potrebujete. Tie sú individuálne: niekto potrebuje lieky na alergiu, niekto na herpes a pod. Ale veď vy už budete vedieť, bez čoho sa nezaobídete.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Angelov / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod