Žilinský Večerník

5. október 2024 | Viera
| 8°C

Poradňa

Aký druh tepelného čerpadla sa hodí pre vašu nehnuteľnosť

Tepelné čerpadlá sú ekologickým spôsobom vykurovania a chladenia. Počiatočné náklady sú síce vyššie, no náklady na prevádzku sú finančne menej náročné, čo sa z dlhodobého hľadiska oplatí. Podľa využívaných prírodných zdrojov energie rozlišujeme niekoľko typov. Zistite, aké tepelné čerpadlo sa hodí pre vašu nehnuteľnosť.

19.09.2024 | 08:45

 

Výber vhodného tepelného čerpadla závisí od individuálnych podmienok nehnuteľnosti – poloha, klimatické podmienky, dostupné prírodné zdroje a veľkosť nehnuteľnosti.

 

Vzduchové tepelné čerpadlá
Vzduchové tepelné čerpadlá sú zariadenia, ktoré dokážu odoberať teplo z vonkajšieho vzduchu a preniesť ho do vášho domu. Využívajú sa na vykurovanie a ohrev vody. Aj keď sú vonkajšie teploty nízke, vzduchové tepelné čerpadlá sú stále schopné efektívne pracovať. Vyznačujú sa jednoduchou inštaláciou, sú ideálne pre nehnuteľnosti v miernom až chladnom podnebí bez prístupu k vode.

 

Tepelné čerpadlo vzduch – voda
Princíp spočíva v prenose tepla zo vzduchu do vody, ktorá sa stáva nosičom tepla pre vykurovací systém, ako sú napríklad radiátory alebo podlahové kúrenie.

 

Tepelné čerpadlo vzduch – vzduch
Ďalšou variáciou je výkonné tepelné čerpadlo vzduch. To využíva vzduch z vonku na jeho prenos do vzduchu vnútri pomocou série ventilátorov. Slúži iba na vykurovanie alebo chladenie, nie na ohrev vody.

 

Tepelné čerpadlo voda – voda
Tepelné čerpadlá využívajúce vodný zdroj, ako sú jazerá, rieky alebo studne, odoberajú teplo priamo z vody, ktorá má po celý rok takmer konštantnú teplotu. Ak máte blízko vodný zdroj, tepelné čerpadlo voda – voda je dobrou voľbou. Voda odovzdá svoje teplo chladivu, ktoré je následne stlačené kompresorom a odovzdá teplo vode v systéme vykurovania. Nevýhodou je však zložitejšia inštalácia.

 

Tepelné čerpadlo pôda – voda
Tepelné čerpadlá využívajúce pôdu ako zdroj tepla čerpajú energiu zo zemských vrstiev pomocou sond (vo väčšej hĺbke) alebo kolektorov, ktoré sú umiestnené pod zemou a využívajú stabilnú teplotu zeme na vykurovanie. Hodia sa pre objekty, kde je k dispozícii dostatočná plocha na inštaláciu zemného kolektora či sondy. Sú síce drahšie na inštaláciu, ale dlhodobo sa vám to vráti. Zabezpečuje stabilnú prevádzku po celý rok. 

Zdroj: PR

Foto: Andrey Popov / stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod