Žilinský Večerník

27. september 2024 | Cyprián
| 15°C

Spravodajstvo

ANKETA - Zdražovanie kníh nevidia žilinskí odborníci ako šťastné riešenie

V rámci konsolidačného balíka oznámil minulý týždeň minister financií Ladislav Kamenický návrh na zvýšenie dane na knihy, konkrétne z 10 % na 23 %. Podľa štúdie Inštitútu finančnej politiky, ktorá spadá pod jeho rezort, sú knihy doménou bohatých.

26.09.2024 | 09:47

Okrem toho, že tento výrok doslova obletel internet, samotný návrh vyvolal vlnu obáv medzi vydavateľmi a kníhkupcami. Knihy už dnes nie sú lacné. Ak by parlament schválil to, že budú spadať pod najvyššiu daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorá vzrástla z pôvodných 20 % na 23 %, bolo by to pre mnohých likvidačné.

Zdražovanie kníh a literárnych diel, ako základnej súčasti našej kultúry, by pochopiteľne malo negatívny dopad na predaj, ale i počet vydávaných titulov, a pravdepodobne by prehĺbil sociálne  rozdiely a ovplyvnil vzdelávanie v krajine.

Opatrenie ešte nie je definitívne a koalícia má o ňom najbližšie dni diskutovať. My sme oslovili predstaviteľov žilinskej literárnej sféry s otázkou, čo si o tomto návrhu myslia. 

 

ANKETA

Aký je váš názor na zvyšovanie DPH na knihy z 10% na 23?

Katarína Mikolášová – spisovateľka:

Myslím si, je to veľmi nešťastné riešenie. Okrem bezprostrednej radosti zo zážitku z prečítaného, knihy prinášajú človeku množstvo benefitov. Čítanie rozvíja predstavivosť, schopnosť sústrediť sa, upokojuje, rozvíja slovnú zásobu a mnoho iného. Už niekoľko rokov sa spisovatelia, učitelia, pracovníci knižníc a iných inštitúcií, ktoré sa venujú deťom a mládeži, snažia odpútať deti od stále narastajúcej záplavy informácií, hier a iného obsahu, ktorý na mladých ľudí chrlia digitálne technológie. Má to za následok poruchy pozornosti, žiaci často nedokážu porozumieť prečítanému textu. Súvisia s tým aj rôzne zdravotné problémy, problémy s pamäťou, koncentráciou, častejší je aj výskyt duševných porúch a depresií u mladých ľudí. Rôznymi akciami na podporu čítania sa snažíme podporiť u detí, ale aj u rodičov, záujem o knihy a čítanie. Je to už teraz dosť ťažké, knihy sú aj v súčasnej dobe pomerne drahé. No ak ceny kníh ešte viac porastú, pre mnohé rodiny budú nedostupné a záujem o čítanie opäť hlboko klesne. Ďalším problémom bude samotné vydávanie kníh. Vyššia DPH bude mať vplyv najmä na vydávanie kníh slovenských autorov, ktorí nepíšu “komerčnú” literatúru. Slovenský knižný trh bude ochudobnený o kvalitné diela hlavne domácich autorov. Ak je potrebné zvyšovať sadzby DPH, mala by sa vláda snažiť zvýšiť daň na výrobky, ktoré človeku neprinášajú osoh, ale, naopak, škodia. Osobne mi neprekáža vyššia daň na tabakové výrobky či alkohol, no mám na mysli napríklad štvorkolky, ktoré spalinami znečisťujú ovzdušie a škodia aj majiteľovi tým, že sám spaliny vdychuje pri jazde. Podobných tovarov by sa našlo viac. Tu by som pokojne daň zvýšila aj na 30 %.


 

Ján Ničík : kníhkupec, viceprimátor mesta Žilina

Ako obchodník chápem úmysel konsolidovať peniaze štátu (konečne!), nastavenie úrovne daňového zaťaženia pri knihách je však zároveň aj symbolickou odpoveďou na otázku Akú dôležitosť dávame ako spoločnosť dostupnosti vzdelania ako významného faktora formujúceho budúcnosť našej krajiny, pretože knihy sú jednou z ciest ku skutočným vedomostiam a poznatkom.


 

Andrea Harmanová: majiteľka vydavateľstva Artis Omnis

Každá vláda by sa mala snažiť, aby čítanie a knihy boli čo najdostupnejšie. Väčšina krajín tak aj robí. Napríklad v Čechách je na knihy nulová sadzba DPH, podobne ako v ďalších štátoch. Žiaľ,  Slovensko ide opačným trendom. Knihy a čítanie sa po zavedení zvýšenej sadzby DPH stanú menej dostupnými pre širšie vrstvy spoločnosti. Je dokázaná priama súvislosť medzi čitateľskou gramotnosťou a vyššou životnou úrovňou obyvateľstva. Čítanie podporuje kreativitu, rozhľadenosť, vzdelanosť, rozvoj kognitívnych schopností. Zdá sa mi, ako keby si toto slovenské vlády neuvedomovali, a aj to môže byť jedna z príčin ekonomického zaostávania Slovenska. Zvýšenie sadzby považujem za veľmi nešťastný krok.


 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: Shutterstock, archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod