Žilinský Večerník

10. október 2024 | Slavomíra
| 12°C

Kultúra

Benefícia Baletnej školy pomohla malej Kristínke

Počas pracovného týždňa sa to v priebehu popoludní v Mestskom divadle Žilina hemží deťmi rôzneho veku, ktoré trénujú v Baletnej škole Pointe. Na pozadí dlhých hodín tanca, náročných vystúpení a choreografií prepracovaných do najmenšieho detailu je však aj komunita ľudí, ktorí sa vďaka vedeniu zakladateľky školy, Lívie Zábavíkovej, dokázali spojiť pre dobrú vec. A tak sa priestory divadla v nedeľu 29. septembra zmenili na dejisko benefičného GALA Baletnej školy Pointe 2024.

09.10.2024 | 22:14

ZBIERKA NA ZDRAVOTNÉ POMÔCKY

Jednou z Líviiných žiačok je aj 10-ročná Klárka Konfala, ktorá navštevuje baletnú školu už od svojich troch rokov. Zatiaľ čo ona si vychutnáva voľnosť pohybu, jej sestra Kristínka takúto možnosť nemá. „Kiki je naša prvorodená dcérka, dnes už 12-ročná slečna, ktorá nám priniesla do života nekonečne veľa radosti. Žiaľ, komplikovaný pôrod navždy zmenil jej život. Kvôli nedostatočnému okysličeniu mozgu po narodení jej bola diagnostikovaná detská mozgová obrna (DMO) a epilepsia. Napriek týmto ťažkostiam je Kiki neustále usmiate a emotívne dievčatko, ktoré svojou energiou dokáže rozžiariť každý deň. Jej diagnóza spôsobila, že jej motorika je takmer neovládateľná, a preto musí nepretržite rehabilitovať. Aby sme Kiki poskytli čo najlepšiu starostlivosť, využívame špeciálne pomôcky, ktoré jej pomáhajú v každodennom živote. Patria sem napríklad ortézy na podporu správneho držania tela, špeciálne chodítka a kočíky prispôsobené jej potrebám. Tieto pomôcky, spolu s intenzívnou rehabilitáciou, pomáhajú Kiki dosiahnuť čo najväčšiu možnú kvalitu života. Kiki je pre nás obrovským zdrojom sily. Veríme, že s našou podporou a potrebnými pomôckami dokáže prekonať aj tie najväčšie prekážky,“ hovorí o svojej staršej dcére mamina Erika Konfala. Príbeh tejto rodiny oslovil Líviu natoľko, že sa rozhodla usporiadať v divadle podujatie pre pozvaných hostí a neverejnú zbierku na zdravotné pomôcky pre Kristínku. Tá sa vydarila nad očakávania, vďaka čomu mohla Lívia Zábavíková odovzdať Konfalovcom šek so sumou 4365 €. Mamina Erika už teraz vie, že staršej dcérke doprajú nový skladací kočík: „Jeden väčší kočík máme a potom ešte tento skladací, ktorý vozíme aj v aute. Kiki už z neho vyrástla, preto potrebuje nový. Ceny takýchto špeciálnych pomôcok sú naozaj vysoké. Predstavte si, že by ste si kúpili bežný kočík pre bábätko za 1000 € - aký luxusný by bol. Nám by táto suma však určite nestačila, veď len autosedačka pre Kristínku stála 4000 €. Sme nesmierne vďační Lívii a všetkým hosťom benefície, ktorí prispeli na kúpu nového kočíka pre našu Kristínku. Vaša podpora nám výrazne uľahčí každodenný život. Zo srdca vám ďakujeme.“ Rodičia pre dcéru založili občianske združenie Kikinka, kde ju môžete podporiť napríklad aj darovaním 2 % z daní.


 

BENEFÍCIA AJ OSLAVA

Na Gala popoludní tanečníci vystúpili s baletom Notre Dame, ktorý odpremiérovali v júni a priniesli ním do Žiliny nie len kus hlavného mesta Francúzska, ale aj dojímavý príbeh plný emócií a úžasných tanečných výkonov. Okrem toho, že sa poslednú septembrovú nedeľu v divadle stretli hostia aby oslávili umenie tanca a zúčastnili sa na benefícii, tak mali aj dôvod na radosť a slávnostnú náladu. Zakladateľka Baletnej školy Pointe Lívia Zábavíková, primabalerína s obrovským srdcom,  práve v ten deň oslávila svoje okrúhle narodeniny. Ako odznelo v príhovore k predstaveniu, táto drobná žena je tým najlepším dôkazom, že tanec nie je len o krokoch, ale o srdci a duši, ktorú do neho vkladáme.


 

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod