Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Šport

Bytča chce prioritne pracovať s mládežou: Máme širokú základňu, tá v budúcnosti prinesie ovocie

Futbalisti Bytče prvýkrát v najvyššej súťaži organizovanej Stredoslovenským futbalovým zväzom okúsili pocit prehry na domácej pôde, keď nestačili na Oravské Veselé. Po stretnutí nám svoje pocity či ciele do sezóny zhrnul hlavný tréner Stanislav Lojdl (56), ktorý je pri kormidle už štvrtý rok.

07.09.2024 | 09:04

Po premenenej penalte v druhom polčase sa zdalo, že vyhráte. Radíte prehru s oravským celkom medzi smolné?

Súhlasím, minimálne na remízu sme mali. Penalta nám skôr ublížila, lebo dovtedy sme boli aktívnejší, zahodili veľa šancí a Veselé si nevypracovalo žiadnu šancu. Neviem, asi doľahla na nás únava z pohára či došla strata koncentrácie a súper vyrovnal po našej školáckej chybe v obrane, potom dokonca po chybe brankára strelil víťazný gól.

Za tri roky pri tíme ste oslavovali tri postupy. Bude to tak aj na štvrtý pokus?

Nevidím v lige jasného favorita, je to brutálne vyrovnané. My sme omladili káder, hráme s mladými odchovancami a postup nie je priorita. Naším cieľom je, aby sa mladíci chytili v mužskom futbale, no ak nastane šanca ísť hore, tak sa o ňu pobijeme.

Chytajú sa mladí bytčianski odchovanci svojej šance či ešte potrebujú na seniorsky futbal potrebný čas?

Ak si pozriete zostavu, tak máme štyroch skúsených futbalistov a ostatok sú naši odchovanci. Na tento pomer výsledky nie sú najhoršie, teraz je pre nás zápas jesene v Makove. Štyri roky som tam pôsobil, minulosť tam majú aj naši hráči a bude to špeciálny duel. Po ňom si môžeme dať určité ciele, no výrazne sme káder omladili, možno bude potrebné rok – dva sa vyhrať a potom ísť hore. My máme v pohári najbližšie Liptovský Mikuláš, bude to vrchol jesene z pohľadu súpera, takže budeme bojovať. Na margo možných postupov je v tejto krajine jedna krásna vec. Ak chcete na Slovensku hrať vyššie súťaže, tak si musíte pripraviť vyšší balík peňazí. Všade inde je, že za postup niečo dostanete a tu len musíte zohnať financie a navýšiť rozpočet. Ak by sa nám podarilo nájsť strategického partnera, tak môžeme o tom uvažovať.


 

Našli ste v Bytči dôstojné futbalové zázemie s dostatočným komfortom na potreby súťaže?

Tréningové plochy sú na výbornej úrovni, v zime máme umelú trávu a aj mesto Bytča nám finančne výrazne pomáha. Vyzerá to tak, že v meste je to šport číslo jedna a hlavne sa nám podarilo mať širokú základňu mládeže. Máme 300 detí, čo je slušné a v budúcnosti sa to ukáže a prinesie to ovocie.

Svetlá budúcnosť znamená, že sa bude hrať v tomto okresnom meste druhá liga?

Chceme byť nohami na zemi, aby sme neohrozili mládež. Budúcnosť je pre Bytču svetlá, časom by sa mohla etablovať aj v druhej najvyššej lige. Chceli sme sa dostať k útvaru talentovanej mládeže, čím by sa hrali lepšie súťaže a bol aj kvalitnejší proces, čo je náš prioritný cieľ. Potom viete dostať do mládeže viac zdrojov, mať lepších trénerov a potom sa dá druhá liga uhrať aj s hráčmi z našej akadémie. Nechceme kupovať veľké mená, naša stratégia je inde.


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod