Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Poradňa

Čaká vás dovolenka vlastným autom? Čo okrem základných úkonov pred ňou urobiť?

Nemalá časť ľudí už má svoju letnú dovolenku za sebou. Mnohých však ešte čaká, keďže máme pred sebou dovolenkovo tradične silný prelom júla a augusta a mnohí s dovolenkou čakajú aj na koniec augusta, či september, keď už pominú najväčšie horúčavy. Aj vás letná dovolenka ešte len čaká? A pôjdete na ňu vlastným autom? Tak toto by vás mohlo zaujímať.

20.07.2024 | 20:23

Máte podozrenie, že vaše auto nie je úplne v poriadku? Dajte si ho radšej skontrolovať

Ak budete cestovať na dovolenku autom, príprava na ňu zahŕňa aj kontrolu jeho stavu. „Tradičné“ záležitosti, akými sú kontrola prevádzkových kvapalín, tlaku vzduchu v pneumatikách a pod., sú samozrejmosťou, ale nie vždy je to všetko.

Rozhodne sa pred cestou na dovolenku neoplatí odkladať akýkoľvek servis, ktorý by vaše auto mohlo vyžadovať. Ak sa vám čokoľvek na jeho fungovaní „nezdá“, dajte si to radšej preveriť, aj keby nakoniec vysvitne, že ste napríklad tú odbornú diagnostiku riadiacich jednotiek dávali robiť zbytočne. Veď viete, zákon schválnosti.

 

Neodkladajte ani servis, ktorý nie je úplne nutný

Taktiež nie je dobré odkladať riešenie menších závad, s ktorými sa teoreticky dá jazdiť. Napríklad so zaneseným filtrom pevných častíc (DPF), ktorý už nie je možné vyčistiť bežným procesom regenerácie.

Jazda s takto zaneseným filtrom je síce možná, ale prejaví sa stratou výkonnosti vozidla, čo už samé o sebe dokáže byť obmedzujúce a čo je hlavné, hrozí aj poškodenie motora. A to na dovolenke zažiť rozhodne nechcete. Účinný repas DPF, či iný servisný úkon, ktorý vyzerá, že nie je úplne nutný, rozhodne absolvujte ešte pred odchodom na dovolenku.

 

Nezabudnite na praktické autodoplnky

Okrem servisných úkonov nezaškodí ani pouvažovať nad tým, či sa vášmu autu nehodia nejaké doplnky, ktoré by vám spríjemnili cestu. Môže isť napríklad o protiprievanové deflektory Heko, vaničku do kufra, či držiak, alebo nabíjačku na smartfón. A nespočet ďalších autodoplnkov.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: blackday / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod