Žilinský Večerník

5. október 2024 | Viera
| 6°C

Poradňa

Chcete žiť ekologickejšie? Máme pre vás pár inšpiratívnych tipov

O tom, že by sme sa všetci mali snažiť žiť čo najekologickejšie, nepochybuje nikto, kto myslí aj na ďalšie generácie, ktoré prídu po nás. Čo však môže každý z nás urobiť, aby jeho život menej negatívne vplýval na našu planétu? Môžete sa inšpirovať aj nasledujúcimi tipmi.

23.09.2024 | 09:53

Ako šetriť elektrickú energiu?

V súvislosti s elektrickou energiou je možností ekologickejšieho správania sa viac než dosť. Spomenúť môžeme napríklad postupnú výmenu starých spotrebičov za úsporné modely a tiež nepoužívanie pohotovostného režimu, ktorý nám síce umožňuje rôzne spotrebiče spustiť o pár sekúnd rýchlejšie, ale zároveň výrazne zvyšuje ich spotrebu.

Je tu však aj jedna nenápadná súčasť vašej domácnosti, žiarovky. Ak ešte používate staré typy, ktoré ste mali v zásobe, je najvyšší čas sa inšpirovať úspornými autoledkami vo vašom aute a konečne začať aj v domácnosti využívať LED svetelné zdroje.

 

Čo vám pomôže k efektívnejšiemu kúreniu, či ochladzovaniu interiéru?

Od elektrickej energie prejdeme k udržiavaniu teplotného komfortu, čiže ku kúreniu a prípadne aj ochladzovaniu vášho interiéru. Aby ste ušetrili náklady na kúrenie v zime a aj chod klimatizácie v lete, mala by byť vaša nehnuteľnosť čo najlepšie izolovaná. 

Iste, ak bývate v byte, máte obmedzené možnosti, i keď aj výmena starých okien za nové drevohliníkové okná dokáže spraviť rozdiel. Ak však vlastníte dom, máte všetky možné úpravy vedúce k jeho lepšej tepelnej izolácii vo vlastných rukách.

 

Prečo je ekologické uprednostňovať lokálnych výrobcov a iných podnikateľov?

Na záver spomenieme niečo, čo možno robí najmenej z vás. Je to uprednostňovanie lokálnych výrobcov, či firiem ponúkajúcich rôzne služby. Čím bližšie k vám totiž daná vec vznikla, tým menšiu uhlíkovú stopu vyprodukovala, pokiaľ sa dostala k vám. Nehovoriac o tom, že menší producenti si často dávajú viac záležať na minimalizácii ich dopadu na životné prostredie.

Rovnako to platí aj pre služby. Potrebujete napríklad služby modernej práškovej lakovne alebo čokoľvek iné? Uprednostnite firmu, ktorá využíva technológie šetrnejšie k životnému prostrediu. A ak je náhodou aj z oblasti, v ktorej bývate, bude to ďalšie plus.

Zdroj: PR

Foto: Monthira / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod