Žilinský Večerník

24. november 2024 | Emília
| -9°C

Spravodajstvo

Čičmiansku varešku vyhrali domáci vďaka dobrej ingrediencii

„Dokážeš to aj ty? Tak poď a navar víťazný guláš!“ Takto znelo heslo už 5. ročníka podujatia Čičmianska vareška, ktorého názov je odvodený od miesta konania.

19.08.2013 | 14:31

ČIČMANY. Zakladateľka a organizátorka podujatia, Iveta Kurtová, spomína na rok 2008, kedy sa stretli 4 partie kamarátov a dohodli sa, že si navaria guláš na miestnom ihrisku a zhodnotia ten najlepší. Od tohto nultého ročníka sa stretnutie traduje v druhú augustovú nedeľu. Pre veľký záujem priestory ihriska vystriedalo nádvorie kaštieľa. Minulý rok súťažilo 35 kotlíkov. Tento rok sa varilo 29 súťažných gulášov. „Nie je tu žiadne štartovné, každý kto chce, môže prísť. Súťažiaci si donesú všetko z domu. Ingrediencie, náradie, drevo, či dokonca sedenie. Uvarený guláš sa nepredáva, ale rozdáva. Ide nám hlavne o to, aby sa ľudia postretávali a zabavili,“ vysvetľuje Iveta Kurtová.

 

Súťažiaci pochádzali aj z Trenčína, Terchovej, Rajca, Jasenového a iných okolitých dedín. Každý, kto sa zúčastnil, odchádzal s diplomom a vareškou.

 

Každý ročník mal iného víťaza, napriek tomu, že mnohí sa zúčastňujú každoročne. Ingrediencie boli naozaj rôznorodé, niekto pridával zvláštne koreniny, iní stavili na netradičné mäso či dokonca ryby. Varil sa napríklad aj baraní a jelení guláš. Štvorčlenná porota teda nemala ľahkú úlohu. Viktor Strapko, jeden z jej členov, konštatuje, že rozdiel porota najviac spoznala v pridaných koreninách. Hodnotenie prebiehalo na základe kritérií – chuť, hustota, výzor, ingrediencie a dochutenie. „Robím porotcu každý rok a môžem povedať, že toto bol jeden z najlepších ročníkov, čo sa týka chuti aj ostatných kritérií. Len pri jednom sme skonštatovali, že bol trochu prihorený, všetky ostatné chutili výborne,“ dodáva Viktor Strapko.

 

Víťazný guláš navarili Milan Šebík z Čičmian spolu s kolegom Alojzom Stučkom a svoju pochúťku nazvali Javorové dobrodružstvo. „Vždy som pridával sušené dubáky. Tento rok som zvolil huby nazývané pesterce. Možno práve to učarovalo porote,“ uzatvoril.

Ľubomíra Goljerová
Snímka autorka

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod