Žilinský Večerník

6. júl 2024 | Patrícia, Patrik
| 23°C

Nezaradené

Čím zakryť okná? Takto získate súkromie aj príjemné osvetlenie

Okná sú hlavnou vstupnou bránou pre svetlo a teplo do domova, preto je dôležité vybrať správnu tieniacu techniku, ktorá spĺňa vaše estetické preferencie, zabezpečuje účinnú izoláciu a zároveň prispieva k bezpečnosti a pohodliu v interiéri. Tienenie okien sa dá vyriešiť rôznymi spôsobmi, vždy je však dôležité pozerať sa predovšetkým na kvalitu výrobkov. Ktoré okenné krytiny sú ale tou najlepšou voľbou práve pre vás?

10.06.2024 | 12:16

Chladenie a izolácia
V súčasnosti patria medzi najvyužívanejšie druhy tieniacej techniky vonkajšie žalúzie. Dôvodom je predovšetkým fakt, že dokážu efektívne regulovať nielen denné svetlo, ale aj teplotu. S vonkajšími roletami, ak si ich dobre nastavíte, môžete počas letných mesiacov ušetriť aj za klimatizáciu. Pri výbere vám už len stačí zvážiť, či chcete žalúzie s ručným alebo motorovým ovládaním.

Šikovným riešením, ktoré tiež dokáže zabezpečiť kvalitný tieň, zníženie hluku i termoreguláciu, sú exteriérové rolety. Poskytujú ochranu pred zvedavými pohľadmi aj zlými poveternostnými podmienkami.

Lacnejšie, ale praktické riešenie
V prípade vonkajších žalúzií treba vždy rátať aj s vyššou cenou. A tomu nemusí aktuálne zodpovedať aj váš rozpočet. Keď berieme do úvahy jednoduchú montáž, minimálnu údržbu a cenu, vychádzajú z porovnávaní najlepšie hliníkové žalúzie. Navyše nie problémom nie sú ani atypické okná.

Klasika v podobe vnútorných žalúzií dokáže tiež zabezpečiť príjemné prostredie. Postarajú sa o dostatočné súkromie, príjemný tieň a ponúkajú možnosť meniť intenzitu svetla. Nevýhodou tradičných hliníkových vnútorných žalúzií je fakt, že síce miestnosť zatienia, no nedokážu izolovať počas letných mesiacov teplo a domácnosť sa aj napriek ich prítomnosti ľahko prehreje. 

Ak dôležitú úlohu hrá štýl
Hliníkové žalúzie nie sú jedinou možnosťou vnútornej tieniacej technike. Obľúbené sú aj vertikálne látkové žalúzie či rolety. Textilný charakter ich priam predurčuje k tomu, aby neslúžili len na tienenie interiéru, ale stali sa aj dizajnovým prvkom. Hodia sa predovšetkým na veľkorozmerné okná, sú bezproblémové na údržbu a môžete ich ľahko zladiť so štýlom, ktorý prevláda vo zvyšku interiéru. 

Čo sa týka štýlu, zaujímavou možnosťou sú aj horizontálne žalúzie vyrobené z dreva. Za obľúbený materiál si ale priplatíte. Taktiež je pri nich dôležitá pravidelná údržba.

Vonkajšie žalúzie či rolety ponúkajú efektívnu reguláciu svetla a teploty, zatiaľ čo vnútorná tieniaca technika dodáva interiéru štýlový nádych a možnosť meniť intenzitu svetla. Každá z možností má svoje výhody aj nevýhody. Dôležité je preto najskôr spoznať svoje priority a následne sa pustiť do výberu.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod