Kvalitné zrná a správny spôsob prípravy
Samozrejme, v prvom rade potrebujete kvalitnú kávu. Ideálne je kupovať si zrnkovú kávu, keďže najideálnejší čas na mletie kávy je tesne pred jej prípravou. Výhodou je, že aj na Slovensku už existuje množstvo pražiarní, ktoré ponúkajú zrnkovú kávu z výberových odrôd. Čerstvo pražené kávové zrná tak má každý na dosah ruky. Stačí si vybrať.
Kvalitné kávové zrná sú jedna vec, ale ako z nich spraviť kávu? Dobrých možností sa ponúka viacero. Ak je pre vás okrem chuti kávy dôležitá aj jednoduchosť jej prípravy, zaobstarajte si automatický kávovar Miele. Ak sa chcete do prípravy kávy viac „vložiť“, kúpte si mlynček na kávu a niektorý z alternatívnych kávovarov. Alebo zvoľte takpovediac strednú cestu v podobe pákového kávovaru.
Na to, ako si kávu vychutnáte, má vplyv aj šálka a to, ako kávu ju pijete
Vedeli ste, že na výsledok prípravy kávy má vplyv nielen to, o akú kávu ide a ako bola pripravená, ale aj to, z čoho ju pijete? Šálka by mala byť schopná dostatočne dlho udržať teplotu kávy, či kávového nápoja a napríklad zaoblené dno spôsobí, že kréma (označenie pre penu na hladine) espresa sa udrží dlhšie. Za ideál sa tiež považuje, ak je vnútro šálky biele, aby viac vynikla farba krémy a samotnej kávy.
Poslednou „vecou“, ktorú potrebujete na to, aby ste si kávu naozaj vychutnali, je čas. Predsa len, „naliať“ do seba šálku kávy v rannom zhone pri chystaní sa do práce, tak si ju moc nevychutnáte. Skúste si preto na šálku svojej kávy vždy nájsť pár minút čas. Nemusíte pritom nič robiť, kľudne môžete len ticho obdivovať váš nový kamenný obklad krbu. Hlavné je, aby ste kávu nepili v zhone, ale s vedomím, že máte čas na to, aby ste si dokonale užili jej chuť.