Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Poradňa

Čo všetko zahŕňa BOZP?

Pod pojmom bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci (BOZP) si väčšina ľudí predstaví pravidelné školenia. Celá „problematika“ BOZP však nie je len o týchto školeniach. V skutočnosti BOZP zahŕňa široké spektrum činností a povinností.

19.05.2024 | 09:45

Analýza a vypracovanie potrebnej dokumentácie

Prvoradé je vypracovanie a aktualizovanie komplexnej dokumentácie BOZP, ktorá musí (okrem iného) obsahovať aj riziká, ktoré sa na konkrétnych pracoviskách vyskytujú. Aj na základe týchto rizík sú navrhnuté bezpečné pracovné postupy a napríklad tiež ochranné pracovné odevy a iné osobné ochranné pracovné prostriedky, ktoré musia v záujme bezpečnosti jednotliví zamestnanci používať. Samozrejme aj kontrola ich používania je súčasťou BOZP.

Dôležité je tiež vytvorenie zoznamu zakázaných prác pre rôzne kategórie zamestnancov. Ide najmä o mladistvých zamestnancov a tehotné ženy a myslieť treba tiež na dojčiace ženy a ženy do ukončenia 9. mesiaca po pôrode (v prípade ich skorého návratu do zamestnania).

 

Pravidelné prehliadky

Stav BOZP vo firme musí podliehať pravidelným prehliadkam odborne spôsobilou osobou, čiže skúseným technikom BOZP. Práve výber dobrého poskytovateľa služieb BOZP, ktorý má tím profesionálnych technikov, je kľúčom k tomu, aby ste v tomto smere mohli podnikať bez starostí.

 

Opatrenia a zlepšovanie podmienok

K BOZP ďalej patrí vykonávanie opatrení a zlepšovanie pracovných podmienok a ich prispôsobovanie zamestnancom. Zohľadňovať pritom treba meniace sa skutočné, ale aj predvídateľné okolnosti a dosiahnuté nové vedecké a technické poznatky.

Zabúdať netreba nielen na okamžité riziká, ale aj tie dlhodobé súvisiace s prácou. Medzi ne patrí napríklad negatívny vplyv dlhého sedenia. Jedným zo spôsobov, ako tento negatívny vplyv obmedziť, je zabezpečenie ergonomického sedenia pre zamestnancov, či už v kanceláriách, alebo napríklad aj tých, ktorých pracovnou náplňou je obsluha manipulačnej techniky. Tu je dobrým riešením nastaviteľná sedačka Grammer.

 

Rôzne kontroly a iné

K BOZP patrí aj kontrola užívania alkoholu a omamných a psychotropných látok na pracovisku, kontrola zabezpečenia potrebných revízií, zabezpečenie bezpečnostného značenia na pracoviskách a množstvo ďalších povinností. Tie sa samozrejme môžu líšiť vzhľadom na špecifiká konkrétneho pracoviska. Kontrola rebríkov a regálov je napríklad v skladoch absolútne dôležitá, ale v kancelárii z tohto hľadiska nie je čo kontrolovať.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: 3rdtimeluckystudio / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod