Žilinský Večerník

23. november 2024 | Klement
| -5°C

Recepty

Cviklovo-mrkvový burger v domácej žemli

Na burgre: 1 stredne veľká uvarená cvikla, 2 menšie uvarené mrkvy, polohrubá múka, ovsené vločky, kardamón, koriander, rasca, soľ, mleté biele korenie Na žemle: hladká múka, vlažná voda, kvasnice, semiačka (slnečnicové, ľanové, sezamové), olivy, hrubozrnná soľ, rozmarín

16.11.2016 | 10:17

BURGRE: Uvarenú cviklu a mrkvu buď nastrúhame najemno, alebo rozmixujeme. Pridáme múku, ovsené vločky a všetky koreniny a necháme odležať, aby vločky nasiakli. Hmota na burgre by mala byť hustá a lepkavá. Vytvarujeme burgre – placky, ktoré smažíme na oleji.

ŽEMLE: Z múky a kvásku a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré necháme približne hodinu kysnúť. Potom doň zapracujeme semiačka, rozmarín a nasekané olivy. Cesto necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Vytvarujeme žemle, ktoré potrieme vlažnou vodou a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme približne 45 minút na 180 °C, priebežne potierame vodou.

Do hotových burgrov dáme nakoniec všetko, čo nám chutí. Zeleninu, dresing, ale napríklad aj syr, konkrétne do tejto kombinácie sa hodí ovčí alebo syr s bielou plesňou.

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod