Tomu sa povie plytvanie s potravinami! Dôchodkyňa zo Žiliny našla v odpadkovom koši 3 škatule plné žemlí.
Pani Magdaléna nemohla uveriť vlastným očiam, keď otvorila kontajner na Suvorovovej ulici v Žiline. V koši na komunálny odpad sa nachádzali tri kartónové škatule. Chcela ich vybrať, že ich hodí do kontajnera na papier. Keď ich otvorila, zostala zaskočená.
„Všetky tri škatule boli naplnené žemľami, ktoré boli v strede prekrojené, akoby pripravené na obloženie. V každej bolo 30 žemlí,“ rozpráva dôchodkyňa, ktorá nám prišla na vlastné oči ukázať, akého nehorázneho plytvania sa niekto dopustil. Doniesla so sebou jednu zo škatúľ. „Bolo mi ľúto len tak tam tie žemle nechať. Boli síce už pol roka po záruke, ale zobrala som ich kamarátke, ktorá má hydinu. Prišla som za vami preto, aby ľudia videli, ako si tu nevážime potraviny. Niekde, kde hladujú, by dali za to neviem čo! “ hnevá sa staršia pani.
Hľadať vinníka asi nemá v tomto prípade zmysel. Do kontajnera ich mohol vyhodiť hocikto. „Často vídavam pri tých kontajneroch autá s cudzími značkami. Mohol to byť ktokoľvek,“ zamýšľa sa pani Magdaléna. Aj keď možno v tomto prípade uvažovať, že žemle pravdepodobne pochádzajú z cateringu či jedálne, podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jany Holéciovej najviac plytvajú potravinami práve domácnosti.
„Medzi hlavné dôvody odhadzovania potravín v domácnostiach patrí nesprávne plánovanie nákupov, zmätok v označeniach dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti, rovnako aj neznalosť o ďalšom využití zvyškov. Najväčší podiel na potravinárskom odpade má zelenina, ovocie, pekárenské výrobky a mliečne výrobky, teda potraviny pre rýchly konzum, ale napríklad aj zvyšky jedál,“ informuje hovorkyňa SPPK.
Plytvanie potravinami je v každej krajine rozdielne. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo skončí ako odpad približne 1/3 celosvetovo vyprodukovaných potravín, čo predstavuje cca 1,3 miliardy ton za rok. „V rámci Slovenska nemáme presnú štatistiku, ale predpokladáme, že sa u nás plytvanie s potravinami pohybuje okolo 20 percent,“ dodáva Jana Holéciová.
-ms-, snímka autorka