Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Poradňa

Dom vs. byt z hľadiska nákladov

To, že bývanie v dome je iné, než bývanie v byte, je jasné každému. Aj tomu, kto v dome ešte nikdy nebýval. Rozdielov by sme našli viacero a aj keď niektoré sú skôr o rozdieloch medzi vidiekom a mestom, dosť je aj tých, ktoré odlišujú domy od bytov bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. To sa týka aj nákladov na bývanie.

20.07.2024 | 20:42

Obstaranie nehnuteľnosti

Čo sa týka kúpnej ceny (do ktorej počítame aj prípadnú stavbu domu) a nákladov na údržbu a tiež energie, vo všeobecnosti vychádzajú domy drahšie. To je vidieť prakticky od úvodu, keď si okrem samotnej nehnuteľnosti potrebujete zaobstarať aj pozemok až po finálnu fázu, do ktorej patrí zariaďovanie interiéru. Iste, pri konkrétnych kusoch nábytku, napríklad pri dobrých sedačkách na mieru, rozdiel nemá byť aký, ale treba si uvedomiť, že domy majú spravidla priestrannejší interiér a viac izieb, takže nábytku bude treba viac.

 

Údržba a energie

Nákladnejšia údržba má tiež svoje logické opodstatnenie. Okrem toho, že v dome je viac vecí, tak údržbu vyžaduje aj exteriér domu a tiež pozemok. I keď rôzne šikovné riešenia, napríklad betónové nádrže na dažďovú vodu, môžu tieto náklady znížiť (v tomto prípade tak, že môžete dažďovú vodu využívať napr. na polievanie náhrady).

Podobne je to aj s nákladmi na energie. Už len vykurovanie (či v lete klimatizovanie) domu môže byť vzhľadom na väčšiu plochu drahšie. Dom vám však dáva viac možností na optimalizáciu týchto nákladov, vďaka čomu môžete časom v tomto smere šetriť.

 

Zhodnocovanie

Na záver ešte treba podotknúť, že domy sa zvyčajne lepšie zhodnocujú. Samozrejme, musí ísť o kvalitne postavený dom dizajnovaný do nadčasového štýlu, ktorý bude „aktuálny“ aj po rokoch. A to sa netýka len exteriéru, ale aj interiérových prvkov, ktoré sú v ňom „napevno“, napríklad dizajnových moderných schodov. Nadčasový dizajn totiž bude pôsobiť moderne aj po rokoch.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: TanyaJoy / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod