Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Spravodajstvo

Dopravu v meste má zlepšiť zipsovanie

Od nového dopravného značenia pri plavárni očakáva mesto najmä menej dopravných kolízií. Odborníci hovoria, že zmena bola už nevyhnutná. Dopravná situácia v meste by sa totiž v budúcnosti zhoršila.

02.06.2014 | 13:46

Od nového dopravného značenia pri plavárni očakáva mesto najmä menej dopravných kolízií. Odborníci hovoria, že zmena bola už nevyhnutná. Dopravná situácia v meste by sa totiž v budúcnosti zhoršila.
 

ŽILINA. Nové značky Striedavé radenie umiestnili na ceste okolo plavárne pred niekoľkými dňami. V uvedenom úseku dochádzalo k častým nehodám a tvorili sa aj nekonečné kolóny, ktoré sa tiahli až na Mostnú ulicu. „Dopravné značky umiestnilo mesto Žilina na základe vydaného dopravného určenia, pretože v uvedenom úseku dochádzalo k dopravných kolíziám. Cieľom je zabezpečiť plynulejšiu a bezpečnejšiu premávku v uvedenom úseku,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Podľa Ľubomíra Palčáka, generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravného v Žiline, má novoosadená značka oveľa väčší význam ako tá predtým, a to zníženie počtu jazdných pruhov. „V predmetnom úseku je problematická nielen malá okružná križovatka (pri OD LIDL), jej kapacitná nedostatočnosť a nevhodnosť pre situáciu so silno prevládajúcim dopravným prúdom v jednom smere, ale aj pripájanie vozidiel z ulice Mostná. Vozidlá na zjazde z tejto ulice za pripájacím pruhom pokračovali v minulosti pravým jazdným pruhom a v prípade, že nemali priestor pre zaradenie do priebežného jazdného pruhu, tvorili kolónu, ktorá zasahovala až do odbočovacieho pruhu na ulici Mostná. V mieste vstupu do kruhového objazdu vznikali kolízne situácie z dôvodu neznalosti dopravných predpisov niektorých vodičov jazdiacich v pravom pruhu, ktorí boli presvedčení o platnosti prednosti sprava,“ vysvetlil odborník na dopravu.

Dnes musia vodiči, ktorí sa nachádzajú v priebežnom jazdnom pruhu, pustiť prvého vodiča z pravého jazdného pruhu končiaceho pred križovatkou. Zároveň ale platí, že šofér, ktorý sa preraďuje, musí dávať znamenie o zmene smeru jazdy a nesmie ohroziť vodiča, ktorý mu dáva prednosť. „Po tom, ako si vodiči zvyknú na zmenu organizácie dopravy, malo by dôjsť v úseku k zmierneniu tvorby kolón v pravom jazdnom pruhu a zároveň aj na predchádzajúcom zjazde z ulice Mostná,“ povedal Ľubomír Palčák a zároveň dodal, že keby nedošlo k tejto zmene, s pribúdajúcimi autami na Mostnej ulici by došlo v budúcnosti k zhoršeniu dopravnej situácie na treťom mestskom okruhu. „Uzol Žilina je miestnom križovania viacerých tranzitných smerov a vyžaduje si komplexnejšie riešenie dopravy ako len osadenie niekoľkých dopravných značiek. Avšak aj takéto malé, finančne menej náročné opatrenia môžu viesť v istej miere k zlepšeniu dopravnej situácie v meste,“ skonštatoval dopravný expert.
 

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod