V novovybudovanom sade na najväčšom žilinskom sídlisku pred pár dňami opäť rozvoniavalo dobré jedlo, znela príjemná hudba, susedské dialógy a oslavovala sa aj jar.
„Máme vnútroblok, kde sa môžeme stretávať, máme tu nádvorie a sad a je pre nás veľkým prekvapením, koľko ľudí vychádza z anonymity sídliskových bytov. Myslím si, že je to nová dimenzia, ktorá sa otvára v sídliskových priestoroch,“ hovorí s úsmevom mestská poslankyňa Iveta Martinková.
Rovnako ako pri novoročnom matiné, ktoré sa v Dobšinského sade uskutočnilo začiatkom tohto roka, aj to jarné sa nieslo v duchu dobrého jedla. V rozkvitnutom priestore sa podával vegánsky guláš a stolovalo sa bez plastov. „Teším sa, že aj takýmto spôsobom môžeme propagovať lepší svet a susedské vzťahy, pokloníme sa jari a vypočujeme si jazzovú hudbu pri príležitosti Medzinárodného dňa jazzu,“ podotýka poslankyňa.
„Tentoraz sme pripravovali strukovinovo-sójový guláš, použili sme cícer, sójové mäso a tempeh (sójový výrobok, pozn. autorky). Ostatné ingrediencie boli štandardné gulášové, teda fazuľa, cesnak, zemiaky a pridali sme tekvicu hokkaido a koreňovú zeleninu. Navarili sme približne 80 litrov guláša, čo vyšlo na zhruba 160 veľkých porcií,“ opisuje Roman Súlovec, ktorý sa na príprave vegánskeho jedla podieľal aj počas novoročného matiné.