Žilinský Večerník

4. október 2024 | František
| 5°C

Spravodajstvo

DSS Letokruhy opäť otvoril svoje dvere pre verejnosť

Rok sa zišiel s rokom a Domov sociálnych služieb (DSS) Letokruhy na Vlčincoch opäť privítal vo svojich priestoroch návštevníkov z radov rodinných príslušníkov, klientov a pracovníkov z iných zariadení, priateľov, susedov, jednoducho každého, kto rád prišiel. Najväčšie zariadenie tohto druhu na Slovensku organizuje podujatie pravidelne a prináša nevšedné zážitky nielen tým, ktorí prídu takpovediac na chvíľu, ale i klientom, ktorí tu našli druhý domov.

03.10.2024 | 19:00

Deň otvorených dverí v zariadení na Vlčincoch sa konal v stredu 25.9., a to od samého rána. Zúčastnených v úvode dňa potešila doslova exotická návšteva – mohli si vyskúšať priamy kontakt s papagájmi zo ZOO ARAKOVO, ktorí im sedeli na rukách či na pleciach, a snáď im aj čo-to porozprávali. Klienti mali z kontaktu so zvieratkami ohromný zážitok. „Každý rok sa snažíme o iný druh programu a tentokrát sme zvolili kontaktné ZOO. Kto chcel, ten sa zapojil, kto nie, ten bol pozorovateľom. Mnohí naši klienti však prichádzajú z domáceho prostredia, kde museli opustiť psíka alebo iné zvieratko, preto ich to veľmi potešilo,“ hovorí vedúca sociálneho úseku Miroslava Gromová.


 

 

Prišli i ženy zo ŽIVENY

Z iného súdka bola ukážka takzvanej aves terapie, počas ktorej predviedol svoje dravce sokoliar Filip. Kto nabral odvahu, mohol sa do tejto aktivity zapojiť, pohladiť si sovu či zblízka obdivovať divokého sokola. Pravidelnými hosťkami podujatia sú tiež ženy zo spolku ŽIVENA, ktoré vždy prichádzajú s dobrou náladou. Keďže ide v podstate o rovesníčky, s klientmi si dobre rozumejú. „Jedna vždy spieva a vytvára príjemnú atmosféru, zapája našich klientov i ľudí zvonku. Ďalšie vyrábajú v rámci arteterapie rôzne výrobky, tentokrát to boli stromčeky a krásne látkové hračky. Jedna pani zo ŽIVENY má 87 rokov, a je obdivuhodné, aká je plná energie a inšpirácie. Žienky na začiatku povedia aj o histórii Živeny, porozprávajú sa s klientmi, a hocikto sa môže aktívne zapojiť do tvorby,“ opisuje Miroslava Gromová.


 

Priemerný vek je 83 rokov

Minulý rok program DOD zostavovali takpovediac samotní klienti. Pripravili si zábavnú súťaž Vtipnejší vyhráva a dokonca predviedli divadlo. Pracovníčky domova sociálnych služieb sa zhodujú v tom, že ich klienti majú radi aktivity, ktoré sú nenútené a voľné. „Napríklad radi pečú – kulinoterapia je celkom obľúbená. Na výlety už chcú chodiť menej, keďže mnoho z nich má problém so zdravím. Je to individuálne,“ pokračuje vedúca sociálneho úseku. Inštruktorka sociálnej rehabilitácie Iveta Harvanová dopĺňa: „Naši klienti už nechcú ukazovať, čo nevedia. Nemôžeme s nimi napríklad robiť pamäťové cvičenia, keď vieme že väčšina z nich už s tým má problém. Oni sa chcú prezentovať tým, čo im ešte ide a na čo sa môžu hrdiť. Či už s nimi robíme pamäťové a kognitívne cvičenia, alebo sociálnu rehabilitáciu, je to opačné ako v škole – tam vidíme na deťoch progres, tu je to, bohužiaľ, každým dňom horšie a nezastaviteľné. Staroba poznačuje. Náš priemerný vek je 83 rokov. Aj dnes sú už unavení, ale zažili naozaj veľmi príjemný deň.“ Potvrdila to aj návšteva klientov a pracovníkov zo CSS ŽAREC Čadca, ktorí si vyskúšali napríklad muzikoterapiu, nahliadli do drevárskej dielne či podporili predajnú výstavu výrobkov od domácich klientov. Cítili sa tu vraj veľmi dobre a zažili úžasnú rodinnú atmosféru, ktorú tu panuje aj napriek veľkému počtu klientov.


 

Vytvárať priateľstvá so širokou komunitou

Nie je novinkou, že záujem o umiestnenie v sociálnych zariadeniach je dnes veľký, no miesta sú ťažko dostupné ihneď. „Je pravda, že je dnes náročné umiestniť klientov, aj my máme v poradovníku 170 ľudí. Máme 290 klientov a 3 klientov v ambulantnej forme, ktorí dochádzajú každý deň,“ potvrdzuje vedúca sociálneho úseku. Tak ako každý deň, aj počas DOD poskytovali v DSS Letokruhy základné sociálne poradenstvo. Záujemcovia o umiestnenie mohli absolvovať aj prehliadku na izbách a po okolí zariadenia, ktorú si však môžu dohodnúť kedykoľvek počas roka. Minulý týždeň to však predsa len malo iné čaro. „Deň otvorených dverí organizujeme každý rok, lebo si chceme v rámci dobrých vzťahov a združovania vytvárať priateľstvá aj medzi širokou komunitou. Ďakujeme všetkým zúčastneným, vďaka ktorým bol DOD 2024 nezabudnuteľný,“ dodáva na záver Miroslava Gromová.


 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod