Tradičná kórejská kvasená kapusta kimchi je považovaná za piate najzdravšie jedlo na svete. Na prvom slovenskom Kimjang festivale ho učili zamestnancov automobilky Kia pripravovať manželky kórejských manažérov.
TEPLIČKA NAD VÁHOM. Kimjang sa nazýva proces prípravy a uchovávania kimchi, ktorý sa v Kórei traduje už od 13. storočia. Existuje viac ako 200 druhov kimchi a jednotlivé rodinné recepty sa zachovávajú tak, že ho na jeseň spoločne pripravujú svokry s nevestami. Tento zvyk je považovaný za dôležité rodinné dedičstvo. Výmena kimchi medzi domácnosťami zas pomáha zdieľať rôzne postupy a inovovať recepty. Kimchi môže spoločne pripravovať aj komunita ľudí, napríklad susedia, a to práve počas Kimjang dňa. V prípade dlhej a tuhej zimy si tak Kórejčania vedeli zabezpečiť dostatočné množstvo pre potreby každej domácnosti. V roku 2013 boli Kimjang a kimchi zaradené do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Kórejské ženy mali na starosti skupinky Slovákov.
Kimchi sa dostalo do nášho regiónu spolu s príchodom automobilky Kia. Dnes si získava čoraz väčšiu obľubu i u Slovákov. Ako hovorí prezident spoločnosti Kia Motors Slovakia, v závodnej kantíne sa stravujú Kórejci, ale oveľa viac tu jedáva slovenských zamestnancov. Na výber majú aj z kórejských jedál a mnoho z nich siaha práve po kimchi – či už v podobe polievky, placiek alebo šalátu. „Slovákom kimchi chutí. Dokonca niektorí už vedia, ako si ho môžu pripraviť sami doma. Niektorí to však nevedia, preto sme sa rozhodli zorganizovať Kimjang festival, aby mali možnosť naučiť sa to a rovno si to aj vyskúšať,“ vysvetlil Eek‑Hee Lee.
Inštruktáže pri príprave kimchi sa ujali manželky kórejských manažérov, medzi nimi i manželka prezidenta spoločnosti. Každá mala na starosti jednu skupinku slovenských zamestnancov. Na veľkom stole potierali kimchi sokom (omáčkou) polovice kapusty, ktoré absolvovali niekoľkohodinový soľný kúpeľ. Samotnú omáčku tvoria morské plody, nadrvené čili, reďkovka či horčičné listy, ktoré kórejské ženy získavajú počas celého roka – podľa toho, v ktorom ročnom období je tá-ktorá ingrediencia najčerstvejšia a najchutnejšia.
Kimchi sa podobne ako u nás kyslá kapusta nakladá na konci jesene, keď priemerná denná teplota klesne na 4 °C a minimálna teplota je 0 °C. Celé generácie kórejských žien skladujú kimchi v hlinených nádobách umiestnených v zemi až po hrdlo. Rovnako v automobilke majú vyhradený priestor, kde sa kimchi zakopáva. Podmienky skladovania musia byť presne dodržané, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu. V prípade príliš nízkej teploty môže dôjsť k zmrznutiu kimchi, v prípade veľkého tepla zas k rýchlejšiemu kvaseniu a nadmernému kysnutiu. Proces kvasenia sa zastaví, ak teplota klesne pod 0 °C. Tým kimchi ostáva čerstvé.
Prvý Kimjang festival, ktorý sa konal v novembri, dopadol úspešne. Naložené kimchi sa dalo po naložení do nádob konzumovať po niekoľkých dňoch. Unikátna potravina svojím nutričným zložením poskytuje dostatok potrebných živín pre organizmus počas celého zimného obdobia, no ako prezrádza Marianna z oddelenia General Affairs, pre bežného človeka sa toto neuveriteľné dvojtonové množstvo skonzumuje v miestnej kantíne za pár dní. Kimchi, ktoré tu normálne pripravujú kuchári, však na stoloch nebude chýbať ani v najbližších mesiacoch. Kimjang festival v sebe niesol iné posolstvo - význam spoločenstva a spájanie dvoch rôznych kultúr.
Veronika Cvinčeková
Snímky autorka