Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Spravodajstvo

Elektroodpad zo Žiliny končí na Bratislavskej

Namiesto toho, aby ho ľudia odovzdali bezplatne na zbernom dvore, predávajú ho pouličným výkupcom, ktorí ho následne rozoberajú po celom meste. Malá čierna skládka pravidelne vzniká aj pod mostom na Bratislavskej ulici.

03.02.2014 | 15:01

ŽILINA. Obyvatelia mesta by podľa platného VZN o odpadoch mali nepotrebné televízory, chladničky či počítače vyvážať na zberné dvory. Podľa upozornenia, ktoré sa pred pár dňami objavilo na webovej stránke mesta, však elektroodpad končí všade inde, len nie v kovošrote. „Žiadame obyvateľov, aby privezený elektroodpad neodovzdávali občanom pred bránou zberného miesta na Jánošíkovej ulici, pretože rómski spoluobčania ho rozoberajú v okolí a značne znečisťujú životné prostredie,“ oznamuje mestská polícia.

Najväčšej obľube sa u pouličných výkupcov tešia staré televízory, akumulátory a iné domáce spotrebiče, ktoré následne rozmontujú, niektoré časti si nechajú a zvyšok kdekoľvek odhodia. Na území mesta potom vznikajú čierne skládky. Jedna sa rok čo rok objavuje pod nadjazdom na Bratislavskej ulici. „Mesto v spolupráci s#jedným občianskym združením túto skládku vyčistilo a pravidelne ju čistíme. Postihovať je možné za porušenie VZN, ale problémom je pristihnúť páchateľov pri čine a aj vzhľadom na to, že ide o neprispôsobivých obyvateľov, tak aj postihnutie je prakticky nemožné,“ vysvetľuje hovorca mesta Pavol Čorba.

Dolapiť vinníkov sťažuje i skutočnosť, že ľudia chcú zostať v anonymite a bez dôkazov nemôže mestská polícia konať. Niekedy by vraj len stačilo privolať policajnú hliadku. „Keby obyvatelia viac spolupracovali a upozorňovali na pôvodcov skládok, boli by sme úspešnejší vo vymáhaní vynaložených nákladov na ich likvidáciu,“ dodáva Pavol Čorba.

Čierne skládky by pritom ani nemuseli vznikať, keby všetci obyvatelia mesta vyvážali nepotrebný odpad na zberné dvory, ktoré sa nachádzajú na území mesta a sú otvorené každý pracovný deň. V zberných surovinách na Jánošíkovej ulici je táto služba Žilinčanom poskytovaná bezplatne.


-ms-, snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod