Žilinský Večerník

22. november 2024 | Cecília
| -5°C

Školstvo

Hotelová akadémia Žilina zabojovala na Danubius Gastro 2017

Danubius Gastro prezentuje umeleckú ponuku pre oblasti gastronómie a hotelierstva. Neodmysliteľnou súčasťou tohto podujatia sú sprievodné podujatia, ktoré porovnávajú zručnosti barmanov, baristov, kuchárov, cukrárov, pekárov i someliérov

06.02.2017 | 14:23

V súťaži METRO HoReCa päťboj súperili aj žiaci žilinskej hotelovej aka­démie. Ako tému svojich zručností si zvolili kar­nevalový pochod masiek, fašiangy, kultúrne podujatie v Žiline.

Milovníci dobrého jedla, ako aj hodnotiaca komisia vyzdvihli v pri­pravovanom menu nápaditosť, zruč­nosť, vyváženie chutí, snahu o naj­zdravšiu prípravu jedál modernou technológiou úpravy domácich su­rovín, ktoré milovali naše babičky a zbožňujeme ich aj my.
Pripravované menu: filety zo pstruha so šafránovou kašou, čier­nou šošovicou bellugar, kôprový krém. Kuracia terinka Wellington s fermentovanou pšenicou, konfi­tované vaječné žĺtko. Parfé z liesko­vých orieškov.

Šesťčlenné družstvo kuchárov malo za úlohu navariť dve hlavné jedlá a dezert, popritom členovia družstva súťažili v rôznych disciplí­nach, krájali cibuľu, zemiaky a pór, filetovali pstruha a vykosťovali kur­ča. Výkony kuchárov hodnotila od­borná porota pod vedením šéfku­chára spoločnosti Metro Vojta Artza.

Šesťčlenné družstvo čašníkov muselo pripraviť reštauráciu pre hostí a obslúžiť zákazníkov. Zároveň členovia družstva čašníkov súťažili v nasledovných disciplínach, pripra­vovali kapučíno a espresso, namie­šali nealkoholický nápoj.

Zo šesťčlenného družstva kuchá­rov (R. Chupáňová, 2.A, A. Jankov­ský, 1.Av, D. Lamlech, 3.F, M. Papu­čík, 3.B, P. Stupňan, 3.B, A. Šálek, 4.G) získali ocenenie v individuálnych zručnostiach: Adam Jankovský, 1.Av – 1. miesto, Romana Chupáňová, 2.A – 2. miesto, Andrej Šálek, 4.G – 3. miesto.

Zároveň družstvo získalo 1. miesto v celkovom hodnotení. Našich kuchárov viedli pani maj­sterka M. Kamenčíková a pán maj­ster F. Plavý.

Zo šesťčlenného družstva čašní­kov (V. Jankovičová, 5.F, A. Kelíško­vá, 4.F, S. Koláriková, 2.G, T. Lepiš, 2.F, D. Mičenec, 4.G) získala ocene­nie v individuálnych zručnostiach: barista Veronika Jankovičová, 5.F – 3. miesto.

Zároveň družstvo získalo 3. miesto v celkovom hodnotení. Našich čašníkov viedli pani majster­ka V. Kubinčánková, Ľ. Kianičková. V celkovom hodnotení sa naša škola umiestnila na 1. mieste!

SLOVAK BARISTA CUP JUNIOR 2017
Pod vedením pani majsterky A. Hlu­chej získali Alexandra Michálková (3.F) druhé miesto a Zuzana Kuba­lová (3.F) získala štvrté miesto.

3. ROČNÍK MASTER CUP 77 2017
Organizátorom a garantom súťa­že bola SkBA – Slovenská barman­ská asociácia. V kategórii Klasik Junior sa umiestnil Jakub Kučera (4.G) v zlatom pásme a Filip Šeliga (3.F) v striebornom pásme. Oboch súťažiacich pripravovala pani prof. K. Ďurianová. Riaditeľka školy Hele­na Milčevová a zástupkyňa pre prak­tické vyučovanie Anna Mikolášová vyslovili spokojnosť nad rodiaci­mi sa kuchárskymi a čašníckymi talentmi.

Zdroj: Peter Dadaj

Foto: Archív školy

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod