Žilinský Večerník

19. september 2024 | Konštantín
| 7°C

Šport

Imre Valášek: Všade vo svete sa platy športovcov zverejňujú

Generálny manažér žilinského hokeja hodnotí celkové dianie v klube a pevne verí, že boj o play–off je stále reálny aj vo zvyšných extraligových bojoch.

20.01.2014 | 13:10

Aké aktivity sa podarilo naštartovať klubu pod vaším vedením v roku 2013?

Do funkcie som bol menovaný v auguste minulého roka a ihneď som v spolupráci s predstavenstvom a dozornou radou zaviedol množstvo opatrení, ktoré si vyžadoval klub najmä z dôvodu zadlženosti z minulých rokov. Medzi podstatné zmeny patrilo oddelenie účtov mládeže, A-mužstva a prevádzky štadióna, aby sa sprehľadnil a stransparentnil tok peňazí, pretože v minulosti mal klub iba jeden účet. Efektívne riadenie nákladov, prieskumy trhu a verejné obchodné súťaže zabezpečili efektívne nakladanie s finančnými prostriedkami, čo sa v minulosti neuskutočňovalo. Tieto opatrenia nám zabezpečili rezervy na splácanie starých dlhov bez tvorby nových. V súčasnosti si všetky povinnosti plníme riadne a včas. Musím pripomenúť, že ako prvý športový klub v histórii Slovenska sme zverejnili všetky hráčske zmluvy a dokonca sme sa stali členmi Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.
 

Veľakrát sa hovorí, že MsHK je transparentný klub. Čo to v praxi znamená?

Slovo transparentný znamená priehľadný, zrejmý, zreteľný, takže všetko, čo sa v klube deje, je v súlade zo zákonmi SR a pravidlami mesta Žilina. Nielen zverejnenie zmlúv, faktúr a objednávok na webe, ale aj niečo navyše, aby sme boli ešte bližšie k verejnosti, tak pre našich fanúšikov sme pripravili e-mailovú schránku [email protected], kde odpovedám na všetky otázky súvisiace s chodom klubu, a taktiež každú stredu v čase od 9.00 do 10.00 h som k dispozícii priamo na sekretariáte zimného štadióna pripravený poskytnúť záujemcom všetky klubové informácie.
 

U ľudí rezonuje otázka zverejnenia platov, môžete ju bližšie vysvetliť verejnosti?

Veľmi dôležité je, aby občania dostali všetky pravdivé informácie, čiže poznali aj platy našich športovcov. Všade vo svete sa ich platy zverejňujú. Žilina je prvým klubom v histórii, ktorý sa k takémuto kroku odhodlal. Veľa ľudí si myslí, že každý hráč zarába tisíce eur, ale ako ste sa mali možnosť presvedčiť na vlastné oči, pravda je neraz iná. Každý hráč si musí z odmeny platiť nemalé odvody, poistenie a dane. Hráči sú platení len 8 mesiacov v roku a 4 mesiace nemajú žiadny príjem. Všetky peniaze na mzdy hráčov idú z peňazí reklamných partnerov, sponzorov a PRO-HOKEJA. Peniaze, ktoré dáva mesto na prevádzku zimného štadióna, sa nepoužívajú na platy hokejistov. Týmto by som chcel zároveň vysloviť poďakovanie všetkým partnerom a sponzorom za podporu.
 

Vaše najväčšie radosti, a naopak starosti, z doterajšej práce na poste generálneho manažéra?

Najväčšia odmena je radosť z víťazstva v zápase, či už našich mladých hokejistov alebo chlapcov v extralige, radosť detských očí, keď dá chlapec prvý gól, či ako sa teší na tréning. Verím, že tých radostí bude stále viac. Čo sa týka starostí, je ich mnoho, pretože fungovanie hokejového klubu si vyžaduje množstvo správnych rozhodnutí a rýchlych reakcií presne ako v hokeji, a najmä peniaze. Dennodenne riešim problémy, ktoré si vyžadujú zodpovedný prístup, ale v zohratom a pracovitom kolektíve tieto nástrahy a úlohy úspešne zvládame. Pracovný čas je tu pojem neznámy. Riadiť klub si vyžaduje 24 hodín denne 7 dní v týždni, pričom hokej je pre mňa ako náboženstvo.
 

Hneď po zvolení do funkcie ste v našom rozhovore avizovali play-off pozície v extralige. Je to ešte podľa váš reálna misia?

Áno, stále to platí, aj keď musím podotknúť, že náš hokejový klub má najnižší rozpočet na prevádzku A-mužstva v celej extralige a pred sezónou sme si dali za úlohu pripraviť pre Áčko čo najviac našich žilinských odchovancov. S 15 odchovancami v našom mužstve sme na prvom mieste v počte odchovancov v celej Extralige. Aj cez to všetko verím, že náš spoločný cieľ sa nám podarí naplniť a potešíme hladných žilinských divákov, ktorí už niekoľko rokov čakajú na účasť Vlkov v play-off. Uvedomujeme si, že bez našich verných fanúšikov by sme tu neboli a toto by bola pre nich tá správna odmena za ich celoročnú obetavú podporu.
 

Juraj Vnuk
Snímka MsHK Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod