Žilinský Večerník

6. júl 2024 | Patrícia, Patrik
| 23°C

Poradňa

Inšpirácie na rekonštrukciu spálne: Vytvorte si harmonické prostredie pre svoj spánok

Dostatok kvalitného spánku je kľúčový. To, ako sa nám spí, pritom ovplyvňujú rôzne faktory. Od samotných matracov až po usporiadanie nábytku a farieb v spálni. Svoju rolu však hrajú aj detaily. Pokiaľ plánujete rekonštrukciu, prinášame vám praktickú inšpiráciu.

03.07.2024 | 10:13

Kvalitné lôžko
Pri rekonštrukcii spálne sa zameriavame predovšetkým na nábytok, steny, dekorácie a podobne. Avšak premýšľať by ste mali aj nad svojím matracom – možno je už príliš starý alebo vám nevyhovuje. V takom prípade je čas na nový matrac, ten dokáže urobiť veľký rozdiel. Je však potrebné vybrať správne.

V dnešnej dobe aj matrac do 250 € môže byť pohodlný a kvalitný. Za priaznivú cenu totiž nájdete aj zdravotné matrace. Tie sú navrhnuté pre optimálnu oporu tela, môžu vám tak uľaviť od bolesti či problémov so spánkom. Pokiaľ máte tieto ťažkosti, len výmena matraca nestačí – svoj stav konzultujte so svojím lekárom.

Medzi najpredávanejšie matrace patria tie z pamäťovej peny – sú komfortné, dostupné a praktické. Dostupné sú rôzne modely, pri výbere sa zamerajte na jednotlivé parametre. Skvelou voľbou je česká výroba matracov. U týchto českých matracov máte istotu, odkiaľ k vám dorazili.

Pohodlná posteľ
Kvalitný matrac je samozrejme základ, ale je potrebné niečo ešte pridať. Teda pokiaľ vás čaká výber matraca, zamerajte sa rovno aj na prikrývky a vankúše. Aj tie by ste mali pravidelne meniť. Na výber máte z mnohých variantov, vďaka tomu nájdete to pravé, v čom sa vám bude spať ako v bavlnke.

Ako vylepšiť spálňu
Zaujíma vás, ako vylepšiť spálňu? Ponúka sa vám hneď niekoľko jednoduchých tipov. Pohľad do sveta kvalitného spánku vám odhalí, aké dôležité je zariadiť posteľ aj celú spálňu v správnom štýle.

Rozvrhnutie nábytku
Trendová spálňa by rozhodne mala byť minimalistická. Aby sa vám v nej dobre spalo, je dôležité, aby bol priestor vzdušný. Nábytku do spálne nie je potrebného veľa. Tým, čo by malo byť v spálni, je rozhodne posteľ. Nechajte okolo nej dostatok miesta, aby ste mohli pohodlne prechádzať. Pridať môžete nočné stolíky po stranách pri čele postele. Väčšinou, samozrejme, nechýba ani šatníková skriňa a ďalšie úložné priestory. Pokiaľ neviete, ako usporiadať nábytok, nechajte sa inšpirovať feng šuej.

Zladenie farieb
Farby stien výrazne ovplyvnia atmosféru v miestnosti. Medzi ideálne farby do spálne patria svetlé a tlmené odtiene modrej, zelenej a šedej. Prípadne môžete zvoliť teplejšiu a živšiu farbu, tá vnesie do priestoru viac energie.

Zároveň je dôležité vedieť, ako zladiť farby v spálni. Myslite aj na rôzne doplnky, ozdobné vankúše, obrazy a podobne. Aj tie by mali ladiť, aby bol priestor harmonický. Pokiaľ si neviete rady, s inšpiráciou spálne vám pomôžu obrázky na internete. Alebo sa nechajte inšpirovať interiérovými trendmi roku 2024. Patria medzi ne napríklad maľované stropy, výrazné čelo postele či prírodné materiály.

Vhodné osvetlenie
V spálni nie je potrebné mať jasné a výrazné osvetlenie. Zvoľte teplejší odtieň svetla. Okrem stropného svietidla navyše pridajte aj jednu či dve lampy na nočné stolíky. Tie sa hodia napríklad pre čítanie pred spaním. Výhodou je, že nenarušia pokojnú atmosféru, keďže ponúkajú tlmené a jemné svetlo.

Izbové rastliny
Izbové rastliny sú skvelým doplnkom, na ktorý mnohokrát zabúdame. Nemusíte mať v spálni zrovna džungľu, ale aspoň jednu či dve rastliny. Skvele vyzerajú, zútulnia atmosféru a navyše prečistia vzduch.

Pokiaľ si zariaďujete novú spálňu, najväčšiu pozornosť by ste mali venovať posteli. Práve tá navyše určuje, ako dobre sa vám spí. Majte však na pamäti, že záleží aj na ďalších faktoroch. Spálňa by mala byť pokojným priestorom bez rušivých prvkov. Hodí sa preto decentné zariadenie. Vo výsledku však záleží len na vás. Prispôsobte interiér svojim predstavám. Dôležité totiž je, aby ste sa vy v tejto miestnosti cítili dobre. Trendy môžu byť len milou inšpiráciou, ktorá vám napovie, keď si neviete rady.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Pixel-Shot - stock.adobe.com, Dariusz Jarzabek - stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod