Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Poradňa

Jednoduché spôsoby, ktorými môžete znížiť svoje výdavky na energie

O šetrení energií sa v posledných dvoch rokoch nahovorilo veľa. A aj keď si mnohí ľudia túto potrebu uvedomujú (keď už nie z iného, tak hlavne z ekonomického dôvodu), nie všetci sa o šetrenie aj snažia. A pritom sa to dá pomerne jednoducho, o čom vás presvedčia aj naše rady.

21.08.2024 | 10:32

 

Elektrina

Začneme elektrinou. Vedeli ste, že až desatina elektrickej energie, ktorú minie bežná domácnosť, ide na svietenie? Nezabúdajte preto zhasínať v miestnostiach, v ktorých nikto nie je a všade, kde ste tak ešte neurobili, nahraďte staré svetelné zdroje modernými (a najmä úspornejšími) LEDkami.

Čo sa využívania spotrebičov týka, slušne ušetriť sa dá napríklad znížením teploty pri praní. Veď farebné pánske tričká a ďalšiu bežnú bielizeň nemusíte prať na teplote vyššej ako 40 °C. Spotrebu elektriny práčky a tiež žehličky, umývačky riadu, či rýchlovarnej kanvice je tiež možné znížiť pravidelným odvápňovaním týchto spotrebičov.

 

Kúrenie 

Prejdime na kúrenie. Aj keď si ešte užívame letné počasie, o pár mesiacov už bude potrebné kúriť. Dovtedy sa môžete postarať o to, aby ste kúrili čo najefektívnejšie. Ako? Kontrolou a prípadným servisom okien. Počas vykurovacej sezóny je potom dobré dbať napríklad o zatváranie interiérových dverí. A to obzvlášť v miestnostiach, ktoré susedia s nevykurovanými miestnosťami, napríklad s chodbou.

Mimochodom, teplotný komfort v miestnosti nezáleží len od samotnej teploty, ale aj od vlhkosti vzduchu. Tá sa v zime znižuje, čo nás núti kúriť viac, ako by bolo potrebné pri ideálnej vlhkosti okolo 50 %. Zvýšiť sa dá zvlhčovačom, či dokonca akváriom.

 

Voda 

Nezanedbateľnou položkou na každom ročnom vyúčtovaní nájomného je aj voda. Okrem základných rád, medzi ktoré patrí uprednostňovanie sprchovania sa pred kúpeľom a pod., je dobré pozrieť sa aj na to, či vám cez niektorú z vodovodných batérií neuniká voda. Aj keď po kvapkách, v konečnom dôsledku sa jej vie nazbierať naozaj veľa. 

Keď už sme pri vodovodných batériách, tak predpokladáme, že už dávno používate pákové a nie tie staré s dvoma kohútikmi. Aj tu je však priestor na väčšiu úsporu a to v podobe termostatických batérií, na ktorých si nastavíte teplotu vody vopred a následne už len regulujete intenzitu prietoku.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Iryna / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod