Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Šport

Jozef Sotolár získal zlato a striebro na majstrovstvách Európy

V 5.-11. augusta 2024 sa uskutočnili majstrovstvá Európy federácie EPF v tlaku na lavičke – bench press, ktorá patrí pod najväčšiu a najstaršiu svetovú federáciu IPF, v ktorej sa súťaží podľa najprísnejších pravidiel. Súťaž sa uskutočnila v tureckom Istanbule.

03.09.2024 | 18:35

Slovenský reprezentant Jozef Sotolár zo žilinského oddielu kulturistiky a silového trojboja PRO-fit Žilina, pod vedením trénera Dušana Maceka počas prípravy na ME, nastúpil v hmotnostnej kategórii do 83 kg  s podpornými dresmi vo vekovej kategórii M1, nad 40 rokov a vrátil sa z týchto Majstrovstiev Európy so zlatou medailou s výkonom 237,5 kg.  V hodnotení družstiev v kategórii MASTERS 1 priložil za Slovensko   2. miestom aj striebornú medailu. „Pôvodne som sa pohrával s myšlienkou, že sa tento rok na ME nezúčastním. Ale po dohovore môjho trénera Dušana Maceka  a priateľov z realizačného teamu v PRO-fit Žilina, som sa rozhodol pre štart na ME aj v tomto roku v tureckom Istanbule. Veľmi mi pomohol vysoko profesionálny prístup trénera ku mne, ktorý nastavil harmonogram mojej prípravy až do posledného dňa. Veľmi si to vážim, nakoľko Dušan Macek dochádzal za mnou do Žiliny každý týždeň z Martina. Tak isto som využil ponúknutú pomoc od kouča z oddielu AMONREI  Púchov - Mariána Prekopa pri organizácii mojej účasti a pobytu priamo v Istanbule.                                                             



                                

Odchádzal som s vierou, že mám na medailu, ale cesta nie je vždy jednoduchá. Spolu s trénermi sme taktizovali hneď od začiatku, pretože sme vedeli, že poľský reprezentant je približne výkonnostne na mojej úrovni. Prvý základný pokus 225kg mi vyšiel s prehľadom.  Druhý pokus 235kg bol úspešne zrealizovaný, ale pre technickú chybu – pohyb zadku na lavičke bol neplatný. Tretí pokus 237,5kg sme nastavili na istotu, pretože poľská strana, tiež začala taktizovať a pôvodne nachystaných 242,5kg pre svojho reprezentanta zmenili na 237,5kg, ale táto váha už bola nad jeho sily. Ak by túto hmotnosť na činke Poliak zdvihol, bol by on na 1.mieste, pretože jeho osobná hmotnosť bola nižšia, ako moja. Ale naša taktika vyšla a ZLATO putovalo na Slovensko a k nám do Žiliny. Prvýkrát vo svojom živote som m ajster Európy, s hrdosťou a s rukou na srdci som odspieval slovenskú hymnu na  moju počesť.“


 

 

Očami kouča Mariána Prekopa:  ,,Jozef je veľmi skromný človek-športovec, má úžasnú športovú charizmu, vitalitu a pevnú vôľu niečo dosiahnuť, vie do bodky splniť požiadavky trénera. Je špička v tomto športe, dovolím si tvrdiť na svetovej úrovni. Jeho výkon 237,5 kg ho radí medzi svetovú elitu (je to takmer trojnásobok jeho súťažnej hmotnosti). Je to obrovský talent aj v tomto veku a verím, a výkonmi presadí aj na svetových súťažiach, čo v rámci Európy už dokázal svojím druhým najlepším výkonom vo svojej  medzinárodnej športovej kariére. Jozef sa vracia výkonnostne do svojej životnej formy a určite sa posnaží  dosiahnuť úroveň z roku 2017, kde zdvihol nad seba činku s hmotnosťou 245kg na Majstrovstvách sveta v Litve. Verím, že jeho čas e len príde a bude hviezdou na svetových a európskych súťažiach. Je radosť pracovať s takým športovcom.“  Jozef Sotolár dodal: „V závere sa chcem sa poďakovať predovšetkým celej mojej rodine za pochopenie a trpezlivosť, trénerovi Dušanovi Macekovi, koučovi Mariánovi Prekopovi, celému realizačnému teamu v PRO-fit Žilina, majiteľom fitness centra PRO-fit  Žilina za ústretovosť pri mojich tréningoch, všetkým, ktorí ma podporovali a pomáhali mi, priateľom zo športového oddielu AMONREI Púchov, sponzorovi – bratrancovi Jozefovi Sotolárovi, a všetkým, ktorí poukázali nášmu športovému oddielu 2% z dane. Špeciálne poďakovanie patrí za ústretovosť Mestu Žilina pri pridelení športovej  dotácie nášmu oddielu  a na moju účasť na medzinárodnom šampionáte primátorovi Žiliny  Petrovi Fiabane, taktiež mojej rodnej obci Stráža za finančné ocenenie môjho výkonu.“

Dve medaile z majstrovstiev Európy sú obrovským úspechom slovenského reprezentanta, žilinského borca,  ktorý celé roky trénuje, pôsobí a súťaží nielen za seba, ale aj  za mesto Žilina a Slovensko. Gratulujeme.


 

 

 

Autor: - r -

Foto: archív J.S.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod