Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Z regiónu

Kino v Kysuckom Novom Meste sa dočká obnovy: Mesto získalo dotáciu viac ako 800 000 eur

Do budovy Kina Kysuca sa už čoskoro vráti kultúra. Mestu sa podarilo uspieť vo výzve na podporu energetickej efektívnosti a využívania OZE vo verejných budovách. Z eurofondov tak získalo 881 965,09 eur z eurofondov.

05.09.2024 | 11:13

Budova Kina sa naposledy využívala na šport, mladí ľudia aj deti tam trénovali thajský box. Po tom, čo bude budova zrekonštruovaná, sa do nej vráti kultúra. Priestory budú využívať divadelné súbory a primátor mesta Marián Mihalda dúfa, že sa v týchto priestoroch raz za čas bude premietať aj film. „Všetci si pamätáme, ako radi sme do kina chodili. Chcel by som, aby sa budova po rekonštrukcii opäť vrátila k svojmu pôvodnému účelu, aby v nej sídlila kultúra,“ hovorí primátor. Budova sa dočká naozaj dôkladnej rekonštrukcie – bude zateplená, bude využívať udržateľné zdroje energie. Cieľom projektu je zníženie primárnej energie o 89,5944 % a zlepšenie energetickej triedy budovy z pôvodnej triedy G na energetickú triedu A1.


 

 

Stavebné úpravy podporia nielen energetickú úspornosť, ale zvýši sa aj jej architektonická hodnota. „Som rád, že budova teraz slúžila športujúcim deťom, je však najvyšší čas vrátiť sa k pôvodnému účelu budovy, teda ku kultúre. Som rád, že sme získali tento obnos peňazí, Kysucké Nové Mesto je v získavaní peňazí z grantov a dotácii úspešné, vďaka čomu sa naše mesto posúva vpred,“ hovorí primátor mesta.


 

Podľa vizualizácii sa vďaka peniazom z eurofondov nielen zvýši energetická účinnosť budovy, viditeľne sa zlepší aj jej vzhľad. Na parkovisku pred budovou by mali pribudnúť lavičky, budova získa nadčasový vzhľad, zachovajú sa jej pôvodné architektonické prvky. A kedy sa Kysučania dočkajú vynoveného kina? Prostredníctvom verejného obstarávania sa určí zhotoviteľ a s prácami sa začne čo najskôr. Zrekonštruovaná budova by mala byť mestu odovzdaná v priebehu roka 2025.


 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív mesta

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod