Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Spravodajstvo

Kniha pomáha deťom aj pri liečebnom procese

Jedinečný projekt prináša knižnú kultúru priamo k detskému pacientovi. Za šesť mesiacov, odkedy Základná škola s materskou školou pri zdravotníckom zariadení FNsP Žilina v spolupráci s Krajskou knižnicou v Žiline odštartovali výnimočnú knižnú aktivitu, sa na stretnutiach zúčastnili desiatky hospitalizovaných detí. Projekt podporuje čitateľskú gramotnosť a pomáha prekonávať zdravotné ťažkosti.

24.05.2024 | 09:36

Hospitalizované deti sa do knižných príbehov „ponárajú“ raz za mesiac. S myšlienkou prišla špeciálna pedagogička Základnej školy s materskou školou pri zdravotníckom zariadení FNsP Žilina Adriana Puchoňová, ktorá sa školopovinným pacientom dlhodobo venuje. „Hlavnou myšlienkou aktivity bolo skvalitnenie vyučovacieho procesu hospitalizovaných detí a podpora čitateľskej gramotnosti rôznych vekových kategórií. Počas hospitalizácie spoznávajú nové príbehy a zabavia sa na aktivitách, ktoré sú cielené práve na zlepšovanie čitateľskej gramotnosti,“ vysvetlila učiteľka Adriana Puchoňová. „Aktivitu oceňujú i rodičia, ktorí sú hospitalizovaní spolu s menšími deťmi. Prídu na iné myšlienky a aspoň na chvíľu sa odpútajú od nemocničného prostredia,“ doplnila koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti Krajskej knižnice v Žiline Jana Neslušanová. Knižnica je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

„Spoluprácu s krajskou knižnicou považujeme za mimoriadne prínosnú, pretože po vyše šiestich mesiacoch vidíme úžasné výsledky. Okrem toho, že detskí pacienti sa u nás môžu aj napriek hospitalizácii vzdelávať, absolvujú knižné stretnutia, ktoré podporujú ich rozvoj. Deti prichádzajú na iné myšlienky a kniha v mnohých prípadoch pomáha aj pri liečebnom procese. Ďakujeme za možnosť spolupráce s krajskou knižnicou a tešíme sa na ďalšie stretnutia,“ uzavrela primárka oddelenia pediatrie FNsP Žilina Zuzana Cigániková.

Autor: - r -

Foto: FNsP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod