Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Zaujalo nás

Liečba erektilnej dysfunkcie: Od Viagry cez rázovú vlnu až po penilné protézy

Neschopnosť erekcie znehodnocuje partnerský život do takej miery, že na ňom až krachujú vzťahy. Na Slovensku trpí týmto intímnym ochorením 50 percent mužov vo veku od 40 do 70 rokov. U každého sa však dá liečba ušiť na mieru.

11.07.2024 | 08:37

Reálne číslo mužov s poruchou erekcie je skresľujúce

Zo skúseností MUDr. Juraja Holbu z Privátnej urologickej ambulancie v Trenčíne muži prichádzajú do ambulancie, lebo majú vo vzťahu problém. Mnohí prídu preto, aby si zachránili vzťah, a mnohí až vtedy, keď sa im vzťah rozpadne, aby predišli tomuto problému v ďalšom vzťahu. Reálne číslo pacientov s ED je veľmi skresľujúce, keďže nie všetci muži chcú svoj problém liečiť a radšej ho taja. Ako je to na Slovensku? „Viac ako 50 % mužov vo veku 40 – 70 rokov trpí erektilnou dysfunkciou. Je však dôležité rozlišovať, či ide o miernu alebo závažnú erektilnú dysfunkciu. Tejto závažnej erektilnej dysfunkcie nie je až toľko, že by nemohli mať pohlavný styk, ale sú muži, ktorí udávajú slabú erekciu a trápi ich to,“ objasňuje doktor Holba.

Na výživové doplnky stravy zabudnite

Na základe rozhovoru s pacientom o jeho intímnych zvykoch a živote, na základe dôkladného vyšetrenia a dotazníka o jeho sexuálnom zdraví dokáže odborník vyhodnotiť jeho poruchu erekcie a následne mu stanoviť aj adekvátnu liečbu. Pokiaľ ide o možnosti liečby, existujú viaceré. Na výživové doplnky stravy, ktoré muži používali na liečbu poruchy erekcie v minulosti, ešte predtým než bola objavená tzv. zázračná modrá pilulka Viagra, rovno zabudnite. „O ich efekte alebo pozitívnom účinku na erekciu nemôže byť ani reči a podľa doktora by sa nemali v súvislosti s erekciou používať. Napriek tomu si ich mnohí pacienti kupujú v nádeji, že im pomôžu, opak je však pravdou,“ dodáva na margo nich doktor.


 

Princíp tabletkovej liečby

Tabletková liečba funguje na jednoduchom princípe, a síce, že zvyšuje prítok krvi do penisu, do kavernóznych telies. Na základe skúseností doktora Holbu je tabletková liečba účinná v 80-tich prípadoch, preto patrí medzi najúčinnejšie, najjednoduchšie a veľmi komfortné. „Jednotlivé lieky sa od seba líšia rýchlosťou nástupu účinku a dĺžkou pôsobenia. Najznámejší liek je asi sildenafil. Nástup účinku je do 60 minút a dĺžka pôsobenia je 4 – 5 hodín. Avanafil pôsobí už po 15 – 30 minútach a účinok pretrváva viac ako 6 hodín. Medzi dlhodobo pôsobiace lieky patrí tadalafil, ktorý pôsobí až 36 hodín. Určené sú na pravidelné alebo príležitostné používanie. U každého pacienta sa však volí individuálny prístup, typ lieku, dávka, frekvencia užívania a pod.,“ objasňuje doktor.

S vákuovou pumpou opatrne

Hoci sa o vákuovej pumpe v súvislosti s liečbou erekcie už niečo popísalo, realita je taká, že odborník ju neodporúča a používa sa len veľmi okrajovo. „Pacientom, ktorí s ňou veľmi neopatrne manipulujú a nie sú dostatočne poučení, môže viac poškodiť, než pomôcť. Pri nesprávnej manipulácii môže trvale poškodiť kavernózne telesá v penise. Môžu popraskať cievky, vzniknúť hematómy, zrazeniny v penise a penis môže byť v dôsledku toho trvale poškodený. A to sú veci, ktoré sa už nedajú vrátiť späť,“ dodáva.

Implantácia penilných protéz ako posledný pokus

Implantácia penilných protéz predstavuje posledné riešenie pri liečbe erekcie. Doktor objasňuje, že existujú polotuhé a nafukovacie penilné protézy: „Polotuhé protézy sa implantujú do kavernóznych telies do penisu a penis má trvale pacient v takej poloerekcii. Implantované sú telieska v penise, ktoré majú určitú veľkosť a tvrdosť. Pre pacientov sú menej komfortné. Nafukovacie implantáty sú podstatne drahšie, ale modernejšie. Skladajú sa z viacerých dielov a pumpičky, ktorá je implantovaná v miešku. Muž si pred pohlavným stykom tieto protézy nafúkne a spôsobí si erekciu, má pohlavný styk a po pohlavnom styku znova pumpičkou v miešku zmenší objem protéz a ukončí erekciu. Ide o najmodernejší typ protéz, aké trh ponúka.“


 

Rázovou vlnou vznikajú nové cievy

Rázová vlna má v porovnaní s liekmi úplne iný účinok. Zatiaľ čo lieky pôsobia na cievy v penise a zlepšujú prietok krvi v cievach, a tým zlepšujú erekciu, rázová vlna podporuje novotvorbu ciev v penise. „V dôsledku nej vznikajú nové cievy v penise, vlásočnice, najmenšie cievy. Obnovuje sa tým cievne zásobenie tkaniva, ktoré už bolo predtým nedostatočne zásobované krvou. Tým sa zlepšuje erekcia,“ vysvetľuje doktor a tiež dodáva, že ide o nebolestivú, komfortnú liečbu, ktorej výsledky však závisia aj od vekovej kategórie mužov: „Je rozdiel, keď sa použije rázová vlna u pacienta, ktorý má 40 – 50 rokov a ktorý má 60 – 70 rokov. To znamená, že to záleží aj od regeneračných schopností organizmu, od schopnosti organizmu odpovedať na účinok rázovej vlny, pretože predsa len sú procesy hojenia, novotvorby ciev, imunity a ostatných biochemických pochodov iné u 40-ročného ako u muža po 70. roku života.“

Medikamentózna liečba na jednej úrovni s rázovou vlnou

Európska urologická spoločnosť kladie liečbu erekcie rázovou vlnou na rovnakú úroveň ako medikamentóznu liečbu. To znamená, že lekár má na výber. „Pacientovi môžeme ponúknuť ako liečbu prvej voľby tabletky alebo rázovú vlnu. Malá nevýhoda rázovej vlny je, že liečba je pomalšia, dlhodobejšia. Efekt sa dostavuje postupne za niekoľko mesiacov od aplikácie, na rozdiel od liečby tabletkami, keď je efekt okamžitý. Efekt tabletiek a rázovej vlny je však porovnateľný. Keď chceme teda pomôcť pacientovi hneď, aby sa mu zlepšila erekcia v priebehu pár dní, týždňov, tak sú prvou voľbou lieky. Pokiaľ chceme erekciu liečiť z dlhodobého hľadiska, a teda aby bola erekcia kvalitná aj o jeden, dva aj päť rokov alebo sám pacient nechce užívať lieky, potom je prvou voľbou rázová vlna,“ vysvetľuje doktor.

S vekom starne organizmus a slabne aj erekcia

Aké sú prognózy do budúcna? Ak je aj pacient vyliečený, je predpoklad, že sa mu problémy s erekciou môžu aj vrátiť? Doktor Holba podotýka, že na svete neexistuje taký liek, ktorý by sme mohli použiť a zodpovedne povedať, že bude mať pacient kvalitnú erekciu do konca života. „Bojujeme proti starnutiu organizmu, proti prírode. Tak ako starne organizmus, mužovi vekom slabne aj erekcia, to je vec, ktorá je prirodzená. My ju dokážeme len oddialiť alebo zlepšiť na prechodný čas, ale to, na ako dlho sa to podarí, je individuálne. Ak je erekcia zlepšená dlhodobejšie, tak je väčšinou spokojný pacient aj lekár, ale nemôžeme od toho očakávať, že to tak bude do konca života,“ uzatvára túto tému doktor Holba.

Autor: - r -

Foto: archív V.K.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod