Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Šport

Martinský deň zdravia prekonal očakávania: Plné námestie žilo športom bez rozdielu veku

Nultý ročník projektu mesta Martin v podobe usporiadania podujatia pre všetky vekové generácie, kde hlavnou témou je priniesť osvetu zdravia, sa náramne vydaril. Martinský deň zdravia počas uplynulej slnečnej soboty 8. júna 2024 spojil čaro pohybu, športu, ale aj nezištnej charity.

21.07.2024 | 16:00

ZDRAVIE VŽDY NAJVZÁCNEJŠOU HODNOTOU

Od skorého rána bohatý športový, ale aj kultúrny program prilákal na martinské námestie vyše tisícku ľudí. Tí sa zapojili do rôznych pohybových aktivít, ktoré zastrešili jednotlivé organizácie v Martine. „Podarilo sa nám spojiť komunity ľudí od behu, po zumbu, crossfit či všetkých ďalších, ktorí vyznávajú zdravý životný štýl. Najvyššou hodnotou však pre nás bol fakt, že sme pomohli ľuďom zmerať si svoje zdravotné parametre cez tlakomer, cukor a mnoho ďalších meraní. Ak sa podarilo zlepšiť či dokonca zachrániť touto akciou aspoň jeden ľudský život, tak mala obrovský zmysel,“ neskrýval nadšenie a spokojnosť viceprimátor mesta Adam Žilák. Jeho slová podčiarkol samotný primátor Ján Danko, ten je celý život ako lekár spojený s témou zdravia, a tak niet divu, že toto podujatie ho chytilo za srdce. „Videl som medzi nami mnoho generácií, úsmev na tvári mi vyčarili deti, ale aj dospelí, ktorí podporili dobrú vec. Všetkým ďakujem za prínos nielen pre naše mesto, ale aj pre celú spoločnosť v podobe tejto skvelej akcie. Rád by som tiež dodal, že čoskoro sa v Martine začne stavať nová nemocnica, čo iba podčiarkne zmysel vždy za každých okolností mať na pamäti zdravie občanov.“


 

V rámci charity mohli Martinčania spálenými kalóriami na bicykli pomôcť základným či materským školám v meste, ale hlavne Mobilnému hospicu Božieho milosrdenstva. „Táto aktivita ma doslova dojala, pretože sme neočakávali, že bicykle budú vo vare a ľudia bicyklovali jak diabli. Každá kalória sa premení na reálne financie a to je aj odkaz pre ďalších, aby sme v sebe našli kúzlo nezištne pomáhať. Zo srdca každému za pomoc pre druhých ďakujeme,“ doplnil viceprimátor Žilák.


 

OSOBNOSTI ROZTANCOVALI NÁMESTIE

Znamenitý detský program v podobe Active arény, potom cvičenie zamestnancov nemocnice, vyhodnotenie tamojšej dlhoročnej olympiády, zumba, 5-kilometrový beh k zdraviu, crossfit na plný plyn, tajomstvo dychu či fitzóna v podobe piloxingu alebo deepworku boli skvelým predkrmom pred hlavným chodom dňa, ktorým bolo vystúpenie žilinskej influencerky Tatiany Židekovej.


 

 

Spoločne s Martinou Takáčovou priniesli svoju Balance TV naživo do Martina a námestie sa razom premenilo na skvelú partiu športuchtivých občanov. „Bola to milá akcia, každý kontakt s ľuďmi má svoj zmysel a jedinečnú atmosféru. Ďakujeme za pozvanie a veríme, že nielen Martinčania budú stále cvičiť a robiť niečo pre svoje zdravie,“ povedala nám Tatiana Žideková. Organizátori veria, že nultý ročník bol iba začiatkom dlhodobej tradície. „Sme príjemne prekvapení, to je fakt. Ďalší ročník už teraz klope na dvere, budúce leto budeme chcieť ešte niečo atraktívnejšie, ale hlavne myslieť na náš prvotný zámer. Tou je šíriť osvetu ohľadom zdravia,“ vyslovil krásne a zmyselné poslanie viceprimátor mesta Martin Adam Žilák.


 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Branislav Konečný

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod