Žilinský Večerník

12. október 2024 | Maximilián
| 4°C

Spravodajstvo

Medzinárodný týždeň nepočujúcich v Žiline 2024

V rámci Medzinárodného týždňa Nepočujúcich, ktorý sa konal v dňoch od 16.09. 2024 do 22.09. 2024 sme u nás v našom centre pre Nepočujúcich privítali množstvo vzácnych hostí a spolupracujúcich organizácii zo Žiliny.

11.10.2024 | 10:20

Dlhodobo sa snažíme o spoluprácu so širokou verejnosťou a zapájame ju tak do našich aktivít a tým aj naša komunita Nepočujúcich a nedoslýchavých sa začleňuje do bežného života.

Vďaka spolupráci s materskými a základnými školami v našom okolí sme dokázali pritiahnuť pozornosť aj malých škôlkarov a školákov základných škôl, ktorí si u nás vyskúšali posunkovať detskú pieseň od interpreta Martina Madeja s názvom Bobi a táto aktivita ich natoľko zaujala, že sa naučili aj jednoduché posunky, čomu sa veľmi tešíme.

Okrem mladších detí naše aktivity zaujali aj študentov Strednej zdravotnej školy, ktorí si u nás so záujmom vypočuli prednášku o Posunkovom jazyku, kde mali možnosť zapojiť sa aj do komunikácie „rukami a naučiť sa rôzne posunky či prstovú abecedu, ale aj na vlastnej koži vďaka slúchadlám zistili, aký je to pocit vôbec nič nepočuť a skúsiť sa dorozumievať. Veľmi nás potešil ich prejavený záujem o výučbu posunkového jazyka.

Samozrejme, tradičnými hosťami boli aj členovia komunity Nepočujúcich a nedoslýchavých, ktorí sa zúčastnili prednášky o Medzinárodných posunkoch.

V rámci týždňa Nepočujúcich sme s radosťou privítali aj našich dlhoročných priateľov z JAS (Jednota aktívnych seniorov), ktorí nás potešili piesňami a hudobným sprievodom, za čo sme im veľmi radi prezentovali našu prednášku o Odzeraní z pier a spoločne sme si tak vychutnali príjemné chvíle a posedenie v priateľskej atmosfére spolu s ďalšími pozvanými hosťami a širokou verejnosťou.

Počas trvania Medzinárodného týždňa Nepočujúcich v našich priestoroch prebiehala výstava výtvarných prác, ktoré si pre nás pripravili materské a základné školy z nášho okolia, za čo im veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na spoluprácu aj do ďalších rokov.

Ďakujeme ŽSK za finančnú podporu, vďaka ktorej sme mohli organizovať Medzinárodný týždeň Nepočujúcich.

 

autorka - Alena Jarinová Poštulková

Autor: - r -

Foto: Martin Gašparovič

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod