Žilinský Večerník

19. september 2024 | Konštantín
| 15°C

Z regiónu

Mesto Bytča získalo financie na polopodzemné kontajnery

Mesto Bytča získalo začiatkom roku 2024 dotáciu z Nadácie EPH. Finančný príspevok vo výške 15 000,- € sa použil na nákup ďalších polopodzemných kontajnerov na ul. Pšurnovická. Celý projekt pozostával z niekoľkých fáz - vyčistenia verejného priestoru – odstránenie čiernych skládok, obstarania 4 ks polopodzemných kontajnerov s objemom 3 m3 , inštalácie a osadenia polozapustených kontajnerov, v úprave manipulačnej plochy a výsadby ochrannej zelene.

18.09.2024 | 15:22

Mesto Bytča patrí medzi slovenské samosprávy, ktoré ako prvé začali s implementáciou polopodzemných kontajnerov. Tie majú až 3x väčší objem ako klasické kontajnery na komunálny odpad, šetria verejný priestor, vďaka nižšej teplote pod zemou sa odpad v kontajneroch rozkladá pomalšie, ich hĺbka je až 2,5 metra, čo napomáha hutneniu odpadu. Kontajnery nie sú prístupné zvieratám ani osobám, ktoré by z nich vyberali odpad a sú ľahko prístupné aj počas zimy, kedy štandardné kontajnery často zapadli snehom a nebolo možné ich premiestňovať. 


 

V trende rozširovania siete polopodzemných kontajnerov mesto pokračovalo aj v roku 2024. V lokalite „Za plavárňou“ sa vymenili klasické kontajnery s objemom 1 100 l za polozapustené kontajnery s niekoľkonásobným objemom. Taktiež sa upravil terén stojiska, vysadila sa ochranná izolačná zeleň. Všetky aktivity prebiehali v jarných mesiacoch, ukončené boli v lete. Umiestnením polozapustených kontajnerov sa dosiahlo toho, že sa skončilo preplňovanie nádob a tvorba čiernych skládok.


 

 

 

Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore z Nadácie EPH.


 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod