Žilinský Večerník

19. september 2024 | Konštantín
| 7°C

Spravodajstvo

Mesto povolilo supermarket bez vyjadrenia polície aj občanov

Mesto Bytča až koncom septembra dodatočne povolilo spoločnosti FAMOX stavebné úpravy a prístavbu skladu – vytvorenie supermarketu na Hlinkovej ulici. Fakticky teda vydalo stavebné povolenie na výstavbu supermarketu COOP Jednota Tempo, ktorú firma začala realizovať už v júni. Povolenie je však podľa mnohých odborníkov nielen v rozpore s územným plánom, ale aj proti vôli občanov mesta a je pravdepodobné, že bolo vydané nezákonným spôsobom.

04.11.2013 | 14:46

BYTČA. Postup a zákonnosť rozhodovania mesta dalo na prokuratúru preskúmať nielen Občianske združenie Za slušnejšiu Bytču pre všetkých (OZ), ale aj obyvatelia Červeňanského ulice. Tí sa totiž obávali, že zásobovanie supermarketu bude prebiehať priamo cez ich ulicu, popod okná. Mestské zastupiteľstvo ešte v lete žiadali, aby mohli byť účastníkmi konania. Poslanci súhlasili. Stavebný úrad, ktorým bol v tomto prípade s veľkou pravdepodobnosťou sám primátor Miroslav Minárčik, ich však napriek tomu, a aj napriek vlastnému prísľubu, na konanie neprizval.

„Zastupiteľstvo nemôže nariadiť stavebnému úradu, kto je účastníkom stavebného konania. To uznesenie, ktoré ste prijali, nie je vykonateľné v zmysle stavebného zákona. Pozvaní boli účastníci konania, ktorí sú vymedzení stavebným zákonom,“ reagoval Miroslav Minárčik na nasledujúcom zastupiteľstve 10. októbra na interpeláciu poslanca Milana Ovseníka, pričom zároveň oznámil, že stavebné povolenie už vydal a je právoplatné.

„Pozoruhodné na tom je, že Miroslav Minárčik ako primátor uznesenie podpísal, avšak ten istý Miroslav Minárčik už ako stavebný úrad občanov na konanie neprizval, pretože je vraj nevykonateľné. Pýtame sa, trpí primátor rozdvojením osobnosti, alebo len hľadá dôvody, ako neumožniť občanom mesta, aby mohli  rozhodovať o svojich právach? Nech si každý dá odpoveď sám,“ čudujú sa niektorí členovia OZ.

Obavy obyvateľov Červeňanského ulice sa naplnili. Žilinský večerník si vyžiadal stavebné rozhodnutie a v ňom sa konštatuje: „Zásobovanie supermarketu bude od zadného vchodu na Ul. Červeňanského, zásobovacie autá sa po vyložení materiálu opäť vrátia cez Ul. Červeňanského na Ul. Mičurovu, zásobovanie bude nízkonákladovými vozidlami.“ Takže bez toho, aby mali možnosť sa vyjadriť, budú popod okná obyvateľov Červeňanského ulice premávať zásobovacie vozidlá. Začali proti tomu zbierať podpisy pod ďalšiu petíciu.

Projekt môže dopravu skomplikovať aj na ďalších uliciach. Stavebné povolenie totiž ďalej uvádza, že parkovanie a hlavný vchod pre zákazníkov bude situované z Ul. Hlinkovej. To prakticky znamená, že sa významne zvýši intenzita dopravy aj na tejto ulici a tiež v blízkych uliciach v obytnej zóne.

Podľa našich informácií mesto stavebné povolenie vydalo bez toho, aby malo k dispozícii vyjadrenie dopravného inšpektorátu. Potvrdila nám to aj policajná hovorkyňa Jana Balogová. „Okresný dopravný inšpektorát v Žiline sa v tomto roku nevyjadroval ku projektovej dokumentácii výstavby supermarketu Coop Jednota v meste Bytča pre vydanie stavebného povolenia,“ informovala nás.

Takéto vyjadrenie je však podľa našich informácií pre vydanie stavebného povolenia dôležité. Podľa našich zdrojov mesto len deň pred tým, ako sa uskutočnilo ústne konanie, vyzvalo políciu na účasť. Rovnako vraj takto, na poslednú chvíľu, stavebný úrad požiadal aj ďalšie dotknuté orgány štátnej správy, ktoré však za jeden deň vyjadrenie vypracovať nemohli, navyše, keď nemali k dispozícii potrebnú dokumentáciu. Polícia však prostredníctvom mesta vyzvala stavebníka o jej predloženie, aby sa mohla vyjadriť aspoň dodatočne. Do dnešného dňa nič nedostali.

Podľa odborníka na stavebný zákon Vladimíra Dullu, ak stavebný úrad alebo stavebník nepostupoval podľa zákona, môže byť vydané rozhodnutie nezákonné. Keďže na stavbe sa pracuje a už je z veľkej časti dokončená, obyvateľom teraz už len zostáva čakať, ako sa s podaniami vysporiada prokuratúra. „Oznamujeme vám, že podnet bude vybavený v zákonom stanovenej dvojmesačnej lehote a v tejto lehote budete aj písomne upovedomení o spôsobe jeho vybavenia,“ oznámila občianskemu združeniu prokurátorka Eva Dobešová.


Michal Filek
Snímka autor

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod