Žilinský Večerník

18. október 2024 | Lukáš
| 0°C

Spravodajstvo

Mesto začalo riešiť dopravnú situáciu v areáli polikliniky

V Kysuckom Novom Meste je súčasná situácia s parkovaním a dopravou v areáli polikliniky neúnosná. Po pripomienkach poslancov sa prvotný návrh riešenia posunul do ďalšieho rokovania. Vyjadriť sa musí aj VÚC, spoluvlastník pozemkov.

16.06.2014 | 12:55

V Kysuckom Novom Meste je súčasná situácia s parkovaním a dopravou v areáli polikliniky neúnosná. Po pripomienkach poslancov sa prvotný návrh riešenia posunul do ďalšieho rokovania. Vyjadriť sa musí aj VÚC, spoluvlastník pozemkov.
 

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO. Do programu zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo minulý týždeň, sa dostalo i prvé riešenie dopravnej situácie v areáli polikliniky. V súčasnosti tu autá parkujú na ceste aj na trávniku, niekedy i celý deň, pretože parkovanie nie je spoplatnené. „Je nutné tento stav riešiť. Pri úzkej vstupnej bráne sa stretávajú autá, ktoré z areálu vychádzajú, aj doň vchádzajú. Ľudia sa predierajú pomedzi idúce vozidlá, ďalšie autá obchádzajú tie parkujúce pri ceste, a často sa vytvárajú kolízne situácie. Sanitky často nemajú možnosť bezpečne vyjsť na záchrannú akciu, pretože im v tom bránia autá, ktoré vchádzajú do polikliniky,“ uviedol primátor Ján Hartel a predstavil vizualizáciu zmeny dopravy v nemocničnom areáli.

„Návrh riešenia spočíva v tom, že vstup do polikliniky sa obmedzí prikázanými značkami na smer jazdy. Pri vstupe by sa pevnou prekážkou zabránilo vychádzaniu - autá by boli nútené pokračovať smerom k pošte. Tie autá, ktoré by išli až k pošte, majú zároveň možnosť sa odtiaľ vrátiť. Ostatné, ktoré by chceli ísť k starej či novej poliklinike, by museli obchádzať súčasný zelený ostrovček s tým, že prejazd, ktorý je v súčasnosti medzi starou a novou budovou, by sa v budúcnosti využíval iba pre peších chodcov,“ uviedol. Jednosmerná premávka by umožnila vytvorenie prípadnej komunikácie pre chodcov a retardéry medzi starou a novou budovou polikliniky zamedzia rýchlej jazde. Na zelenej ploche v areáli by mali pribudnúť parkovacie miesta a trvalo vyhradené parkovacie miesta by mali aj zamestnanci polikliniky a občania ŤZP. „Autá, ktoré potrebujú vyložiť pacienta, tu zastavia, a potom by pokračovali už len jediným prikázaným smerom okolo polikliniky a vyšli by na Komenského ulici,“ dodal primátor.

Rýchla sanitka by sa mohla takisto okamžite dostať na hlavnú cestu bez toho, aby sa stretávala na úzkom mieste pri východe s autami a musela prekonať dve križovatky, aby sa dostala na hlavnú cestu. „Je to jediné možné riešenie, ktoré môžeme realizovať bez toho, aby sme komunikovali s treťou stranou ohľadom kúpy pozemkov,“ povedal Ján Hartel.

Podľa veľkej časti zastupiteľstva však toto riešenie síce rieši havarijnú situáciu, ale nemôže byť riešením do budúcnosti. Viacerí poslanci upozornili na problémové body projektu, pričom najväčší predstavoval vytvorenie nedostatočného počtu parkovacích miest a ich umiestnenie na ploche, kde je teraz zeleň. Sú za zachovanie a zveľaďovanie zelene v areáli nemocnice, ktorá by mala slúžiť hospitalizovaným pacientom na prechádzky. Navrhli preto nové miesta na vytvorenie záchytného parkoviska, ktoré by disponovali väčšou kapacitou - voľnú plochu medzi CVČ a ústavom, a ovocný park za ZŠ na Ul. Nábrežná. Poslanci sa zhodli v spoplatnení parkovania v areáli polikliniky, aby vodiči nezneužívali tieto plochy na celodenné parkovanie, i keď nevyhľadávajú lekárske služby.

Vizualizáciu dopravného riešenia je v súčasnosti potrebné znovu prehodnotiť a doplniť o stanoviská projektanta, Dopravného inšpektorátu, rovnako aj spoluvlastníka polikliniky - VÚC.

Mestské zastupiteľstvo minulý týždeň schválilo návrh na uznesenie, ktorým ukladá vypracovať alternatívne riešenie situácie v areáli polikliniky a predloženie odborných stanovísk. Ak stihnú materiál doplniť o tieto podklady, budú poslanci o tejto téme rokovať už na mimoriadnom zasadnutí.
 

Veronika Cvinčeková
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod