Žilinský Večerník

2. október 2024 | Levoslav
| 3°C

Spravodajstvo

Mesto Žilina sa chystá na výmenu majetkov s podnikateľom

Zasadnutie mestských poslancov 24. 9. vyriešilo spornú otázku ohľadom rozostavaného športoviska na Karpatskej ulici. Po dlhej diskusii získal návrh väčšinu hlasov a Žilina už čoskoro vymení podiel mesta v Žilinskej parkovacej spoločnosti za skelet s pozemkom na sídlisku Vlčince.

01.10.2024 | 17:29

Bod o majetkovom vysporiadaní so Žilinskou parkovacou spoločnosťou (ŽPS), ktorej spoločníkmi sú Mesto Žilina a firma SIRS - Development podnikateľa Georgea Trabelssieho, bol jedným z najspornejších tém zastupiteľstva. Návrh, ktorý predložil primátor Žiliny Peter Fiabáne, názorovo rozdeľuje poslancov i občanov, a v dlhej diskusii zazneli argumenty finančnej straty pre mesto, nevýhodného bartera či vyvezenia majetku mesta do súkromných rúk. Rovnako však i návratu športoviska deťom na Karpatskej, či konečné riešenie otázky, ktorá je každé štyri roky súčasťou predvolebných bojov.

Skelet športoviska, ktoré kedysi podnikateľ získal za jednu korunu, má dnes podľa schváleného návrhu trhovú cenu viac ako 5,2 milióna eur. Mesto má za ňu zaplatiť zhruba 1,4  milióna eur s DPH. Zaplatí však len hodnotu DPH, ktorá predstavuje viac ako 220 tisíc eur, a zvyšnú sumu má tvoriť protihodnota podielu v parkovacej spoločnosti, ktorý vlastní mesto (59%). Tento podiel je pre mesto nepotrebný, keďže bez súhlasu druhého spoločníka nemá žiadny rozhodovací vplyv (napriek väčšinovému podielu má na valnom zhromaždení len 49 hlasov zo 100). Jeho hodnota je však tiež rádovo vyššia, podľa znaleckého posudku až 4,4 milióna eur.

Proti návrhu boli poslanecké kluby Za ZA a Za naše mesto, ktoré majú problém so znížením ceny podielu v parkovacej spoločnosti. Poukazujú tiež na fakt, že po odpočítaní ceny, za ktorú Trabelssie postavil skelet na Karpatskej, od ceny, ktorú mesto v minulosti investovalo do parkovacieho domu Mirage, sa v konečnom dôsledku podnikateľ obohatí.



 

Radnica však výmenu vníma ako možnosť vysporiadať vzťahy, pretože sa touto dohodou majú zastaviť všetky súdne konania medzi mestom aj spoločnosťami G. Trabelssieho. Väčšina poslancov návrh na minulotýždňovom zastupiteľstve schválila. Rozostavané športovisko, ktoré dlhé roky chátra, chce samospráva dokončiť v spolupráci s ďalšími partnermi a z prostriedkov eurofondov. „Napriek tomu, že táto dohoda sa zakladá na veľkom kompromise, sme presvedčení, že ďalšie súdne spory a žaloby by v tomto prípade nikam neviedli. Mesto navyše potrebuje zlepšovať športovú infraštruktúru a o dokončenie objektu na Karpatskej prejavili záujem športové zväzy aj Žilinský samosprávny kraj. Verím, že aj keď niektorí poslanci, či samotní Žilinčania, s týmto krokom nesúhlasia, v budúcnosti sa rovnako presvedčia o správnosti tohto rozhodnutia,“ vysvetlil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Proti návrhu ostro vystupoval nezávislý poslanec Peter Cibulka, ktorý sa ešte pred zastupiteľstvom vyjadril, že v prípade jeho schválenia podnikne právne kroky. To aj tento týždeň potvrdil: "Som povinný podať trestné oznámenie, pretože mesto de facto odpustilo Trabelssiemu dlh v približnej hodnote 3 milióny eur. A podľa môjho názoru tak urobilo na základe zásad hospodárenia, ktoré odporujú legislatíve o ochrane majetku obcí a pravdepodobne aj na základe neplatného znaleckého posudku, ako som aj viackrát upozorňoval poslancov," vyjadril sa pre Žilinský večerník. 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod