Žilinský Večerník

19. september 2024 | Konštantín
| 14°C

Šport

MŠK Žilina U 14 pred turnajom v Petrohrade

Na prelome mesiacov február a marec sa mládežnícky tím MŠK Žilina U 14 predstaví na turnaji v Petrohrade na Memoriále Levina Kogana, ktorý je pre žilinské farby jedným z najprestížnejších medzinárodných konfrontácií v kalendárnom roku. O samotnom turnaji a cieľoch MŠK Žilina prehovoril riaditeľ akadémie MŠK Žilina Peter Pekara.

18.02.2014 | 08:51

Predstavte nám, prečo prikladáte veľkú dôležitosť tomuto turnaju v Petrohrade?

Dovolím si tvrdiť, že v tejto vekovej kategórii je to jeden z najlepších turnajov v Európe, kde je pozývané len jedno mužstvo z konkrétnej krajiny. Tento rok je menšia výnimka, keď okrem Zenitu Petrohrad sa predstaví aj výber Petrohradu a ďalších mužstiev. Chceme sa prezentovať kvalitným futbalom, dôležitá bude momentálna forma a psychika hráčov.
 

Pôjde o tretiu účasť žlto-zelených na turnaji, prvú účasť ste pretavili vo víťazstvo…

A doplním, že minulý rok sme skončili tretí, no nešťastne prehrali s Helsinkami v semifinále. Je však pravda, že sme pred tromi rokmi šokovali výhrou a spravili si kvalitné renomé, čo nám otvorilo dvere do ďalších ročníkov.


Bude podľa vás na turnaji niečo špecifické pre hráčov MŠK Žilina?

Musia sa pripraviť na rôzne futbalové štýly – tímy ruskej futbalovej školy budú hrať tvrdo a fyzicky náročne do poslednej minúty. Fíni ma naposledy očarili kombinačnou hrou na jeden – dva dotyky. No najviac som zvedavý, ako sa chlapci vyrovnajú s trojhodinovým časovým posunom pred úvodným vystúpením. Prvý zápas hráme v piatok 28. februára proti Zenitu Petrohrad o 6.00 h nášho času, čo môže byť menší šok pre chlapcov. Ale letíme už 26. februára, verím, že chlapci to zvládnu.
 

Aké zložité je vybaviť pre žilinských chlapcov účasť na turnaji? Je za tým aj povedomie futbalu v Petrohrade o Škrteľovi a Hubočanovi?

Využívam známosti z ECA (Európska asociácia klubov, pozn. red.), kde má aj Zenit zastúpenie. Jeden môj priateľ pracuje ako generálny manažér v Petrohrade a pred tromi rokmi sa zrodila možnosť vycestovať do Ruska. Po našej premiérovej účasti, ktorá sa skončila výhrou a bola pre domácich organizátorov prekvapením, nás pozývajú sami. Tomáš Hubočan hrá deň pred naším príletom osemfinále LM s Dortmundom, určite príde našich chlapcov povzbudiť.
 

Štruktúra turnaja: 8 mužstiev, zápasy v dvoch skupinách, následne semifinále a finále + súboje o konečné umiestnenie.

A skupina: MŠK Žilina – Zenit Petrohrad (28. február, 6.00 h nášho času), MŠK Žilina – Vilnius (28. február, 11.30 h nášho času), MŠK Žilina – HJK Helsinki (1. marec, 6.00 h nášho času).

B skupina: výber Petrohradu, Metalist Charkov, Stabaek, HJK Helsinki.
 

Juraj Vnuk
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod