Žilinský Večerník

22. november 2024 | Cecília
| -5°C

Zdravie a životný štýl

Načo sú nám sliny?

„Dali nám vo Večerníku mediálny priestor… Tak niečo napíš,“ povedal mi otec, keď som ho pozdravil po príchode do práce. „Aká by to mala byť téma?“ pýtam sa. Otec začína ordinovať už od šiestej ráno, aby si cez obed trochu zdriemol. V kresle má spolužiaka z Trenčína. Zrak mu zablúdi na „pľuvadlový blok“, nad ktorým sa skláňa pacient a povie: „Napíš, načo sú nám sliny.“ Pacientovi od prekvapenia „zabehlo“ a mne napadlo, že otcovi sa včera minula káva.

23.06.2016 | 08:07

„Sliny, slzy, spánok – čo majú tieto slová spoločné?“ pýta sa otec.
„Začínajú na „s“, ale to asi nechceš počuť.“ Prešedivelý pán v kresle pošúcha prstami, akoby počítal peniaze. „Nedajú sa kúpiť,“ odpovedám.
„Presne, ich cenu poznáme, až keď ich stratíme,“ ten pán v zubnom kresle asi vie, o čom hovorí a pokračuje: „bez slzy, ktorá stále umýva očnú rohovku ako stierače predné sklo automobilu, nastáva syndróm suchého oka. Rohovka vysychá a hrozí slepota. Mozog potrebuje k správnej činnosti tri veci: kyslík, cukor a spánok. A mozog – to už je nejaký pán – rozkazuje všetkým, no keď spánok zavelí, ide sa spať!

 

No a slina? Denne sa v slinných žlazách vyprodukuje jeden až jeden a pol litra slín. Jeden si odpľuje, druhý prehtne... Všetko jedlo, čo kladieme do úst, slina zvlhčuje a posiela ďalej. Žalúdok už čaká, potom slina pekne opláchne jazyk a zuby. Spláchne kyseliny i baktérie, aby sme sa mohli usmievať na svet – ale nie príliš často. V otvorených ústach totiž slina vysychá.“

 

Prešedivelý pán vstáva z kresla, podáva si s otcom ruku a želá mi veľa úspechov v práci. „Šak mu nechávam vrštať i know how,“ vtipkuje otec. „Dedo mal kováčsku vrštať s mechmi, pahrebou a nákovou. Podkúval kone, my zase zuby,“ zľahčuje otec. Robí si vtipy na svoj účet, ale beda, keby to skúšal niekto iný! Tak slina buď nie je, alebo príliš vysychá.

 
Ten druhý prípad je spôsobený dýchaním ústami. Najčastejšie pri upchatom nose. Vzduch vysušuje sklovinu horných predných zubov a tá sa odvápňuje. K tomu trochu cukru, kyseliny citrónovej a defekt je na svete.

 
Ak sa ale odstránia príčiny, slina dokáže takýto defekt zahojiť. Drahé politúry a vosky na autolaky fungujú podobne, len s podstatne menším efektom za väčšiu cenu.
Len lacné veci sú na predaj, hovorieval môj dedo. Ako teda naučiť deti dýchať nosom? Vraj pomáha dojčenie. Dojča – ak chce piť, musí sať a inú možnosť, ako dýchať nosom, nakoniec ani nemá. Keď sú deti väčšie, pomáha fyzická námaha, cvičenie, šport. Ale túto problematiku nechávam iným odborníkom rovnako ako túto rubriku.

 
Čo však, keď sliny niet? V prvom rade pitný režim. Kde nič nie je, ani čert neberie. Smädný človek sliny nevyrobí. Potom je tu obrovská skupina liekov, ktoré ovplyvňujú zloženie a tvorbu sliny. Predovšetkým sú to psychofarmaká, ale aj lieky na vysoký krvný tlak a srdce. Samostatnú kapitolu tvoria pacienti s poškodením slinných žliaz. Prvou skupinou sú pacienti s autoimúnnym zápalovým ochorením slinných žliaz. Máme dnes k dispopozícii lieky, ktoré pomáhajú zvyšovať produkciu slín, treba ale vedieť, že súčasne nastáva zvýšená produkcia sĺz. Samostatnou kapitolu sú poškodenia slinných žliaz pri liečbe krvných nádorových ochorení. Benefit z liečby je v porovnaní s poškodením slinných žliaz obrovský.

 
Hovorí sa, že nie počet, ale kvalita a krása prežitých dní sa počíta. Vyliečený pacient sa nakoniec má právo dobre najesť, mať pekný úsmev i výslovnosť. Splniť mu tieto požiadavky je povinnosťou dobrého zubného lekára.

 
Pacienti, ktorí sú trvale liečení liekmi alebo prístrojmi a majú zmenenú imunitu, alebo činnosť slinných žliaz, patria medzi rizikových zubných pacientov. V našej zubnej praxi čerpáme z 18-ročných otcových skúseností s ošetrovaním rizikových pacientov v žilinskej fakultnej nemocnici. Máme zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami a poskytujeme v rámci kapacitných možností ošetrenia rizikovým pacientom, ktorí nás oslovia. Keď máme na niečo slinu, máme na to chuť. Tak vám prajem chuť do života. A ešte, aby ten život bol dobrý. Na dobré sa chuť vždy nájde.

  

MDDr. Adam ŠEVEC

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod