Žilinský Večerník

5. október 2024 | Viera
| 6°C

Poradňa

Najčastejšie príklady využitia dreva v exteriéri

Drevo je materiál, ktorý sa odnepamäti používa na rôzne účely. Aj ak by sme sa mali zamerať výlučne na exteriér, zoznam by rozhodne nebol krátky. Aké sú teda najčastejšie príklady využitia dreva v exteriéri?

23.09.2024 | 09:48

Drevenice, zruby a montované drevostavby 

Začneme vo veľkom. Či už menšia drevenica, alebo plnohodnotný dom v podobe zrubu, drevo ukazuje, že aj v súčasnosti ide o stavebný materiál, ktorý má čo ponúknuť. Menovite napr. dobré tepelnoizolačné vlastnosti, vďaka ktorým sú takéto stavby energeticky úsporné, alebo napr. vysokú odolnosť voči vplyvom počasia (podmienenú výberom vhodného dreva a jeho pravidelnou údržbou).

Osobitú zmienku si zaslúžia montované drevostavby. Ide o stavby, ktoré pozostávajú z prefabrikovaných nosných konštrukcií – panelov. Tie sú vyrobené na báze dreva a predstavujú tak akýsi moderný variant klasickejších drevených stavieb.

 

Terasy

Už akousi tradičnou súčasťou novších rodinných domov je terasa. Tá môže byť tiež z dreva, ktoré však musí byť, na rozdiel od napr. dreva použitého pri výrobe drevených hračiek pre deti, veľmi odolné a zároveň aj pružné, keďže drevo na terase bude neustále zaťažované.. A samozrejme, treba počítať tiež s pravidelnou starostlivosťou vhodnými nátermi.

 

Pergoly a altánky

Na terasu nadviažeme drevenými pergolami, ktoré spomenieme súčasne s altánkami. Nejde o mohutné  konštrukcie, preto je tu opäť dôležitá vysoká odolnosť zvoleného dreva, ktoré musí čeliť najmä rôznym poveternostným podmienkam. Samozrejme, to zahŕňa aj správny výber skrutiek a ďalšieho spojovacieho materiálu.

 

Ploty

Odolnosť a tiež dlhá životnosť je dôležitá aj pri drevených plotoch. Mať okolo svojho pozemku drevený plot sa však nezaobíde bez toho, aby ste sa o takýto plot, resp. o drevo naň použité, pravidelne starali.

 

Záhradný nábytok

Drevo je obľúbený materiál aj na výrobu záhradného nábytku. Poveternostné podmienky majú svoj vplyv pochopiteľne aj tu, ale výhodou záhradného nábytku je to, že na zimu je možné ho skryť alebo aspoň pozakrývať.

Zdroj: PR

Foto: Dariusz Jarzabek / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod