Žilinský Večerník

27. september 2024 | Cyprián
| 10°C

Spravodajstvo

Najviac ochotníckych „OSKAROV” si odniesli do Žiliny

Koncom augusta sa konal 102. ročník najstaršieho festivalu neprofesionálneho divadla v Európe SCÉNICKÁ ŽATVA – už tradične v Martine. Predstavilo sa na ňom 15 najúspešnejších inscenácií zo slovenskej ochotníckej scény roku 2024.

27.09.2024 | 10:07

V posledný večer festivalu odovzdávali významné osobnosti slovenského i českého divadla ocenenia Scénický veniec. Scénograf Jozef Ciller, herečka Katarína Šafaříková, režisér a dramaturg Ján Šimko, dramaturgička a kritička Martina Mašlárová a český režisér a dramaturg Ivo Kristián Kubák udelili desať Scénických vencov tým najúspešnejším amatérskym tvorcom z celého Slovenska.

Za najúspešnejšiu tohtoročnú zberateľku Scénických vencov možno jednoznačne označiť Barboru Juríčkovú zo Základnej umeleckej školy Ferka Špániho v Žiline. Porota jej udelila až tri z desiatich Scénických vencov. Na festival sa dostala s dvomi inscenáciami. Divadelný súbor Let postúpil na Scénickú žatvu s inscenáciou Už ako víťaz kategórie divadla poézie a recitačných kolektívov mládeže a dospelých z Hviezdoslavovho Kubína. Zo súťaže Zlatá priadka postúpila s inscenáciou Ďaleko – blízko Vaša banda ako víťazka súťaže detskej dramatickej tvorivosti. Do Žiliny si odniesla ocenenia za najlepšiu réžiu, a to za obe inscenácie, za dramaturgiu aj scénografiu.

Ocenenia Scénický veniec sa na festivale Scénická žatva udeľujú od roku 2022, keď festival oslavoval 100 rokov vzniku celoštátnych postupových súťaží ochotníckeho divadla na Slovensku. Autorom výtvarného návrhu je významný slovenský scénograf, profesor Jozef Ciller, tento rok zároveň aj člen poroty. O ocenenia súťažia inscenácie a umelecké prednesy, ktoré na Scénickú žatvu postúpili z celoštátnych postupových súťaží Belopotockého Mikuláš, Zlatá priadka, FEDIM a Hviezdoslavov Kubín, ktoré vyhlasuje Národné osvetové centrum.

Autor: - r -

Foto: archív L.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod