Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Spravodajstvo

Národná ulica made in China

Na vynovenú „Masaryčku“ si budeme musieť ešte pár týždňov počkať. Termín jej dokončenia predĺžila žulová dlažba, ktorá v týchto dňoch ešte len cestuje na Slovensko. Objednali ju totiž až z Číny. Dôvod? Ako inak: cena!

05.08.2013 | 14:40

ŽILINA. Polovica augusta – taký termín vytýčila radnica mesta na dokončenie rekonštrukcie Národnej ulice. Síce do 15. augusta zostáva ešte zopár dní, každému je ale zrejmé, že to do tohto termínu nestihnú. Obavy Žilinčanov potvrdil aj hovorca mesta Pavol Čorba, ktorý ako dôvod uviedol náročnejšie rekonštrukčné práce a dlhší termín dodania žulovej dlažby. „V súčasnosti sa dokončievajú zemné práce pre elektroinštaláciu, kanalizačné a vodovodné prípojky, technológie obelisku, zhotovovanie novej konštrukcie spevnených plôch pred podchodom k železničnej stanici.“

 


Prvá várka dlaždíc by do Žiliny mala doraziť už tento týždeň. Cestuje na Slovensko až z Číny. „Zhotoviteľ ako víťaz verejného obstarávania má právo sa rozhodnúť, odkiaľ objedná požadovanú dlažbu. Pokiaľ splní zadané podmienky, ktorými sú rozmer, farba, kvalita, a je to štandardná žula, nie je možné odmietnuť takúto dlažbu. Túto otázku by bolo vhodné smerovať na zhotoviteľa stavby,“ odporučil nám Pavol Čorba. Staviteľa sme teda kontaktovali, do konca uzávierky však na naše otázky nereagoval. Ako ale naznačil mestský hovorca, jedným z rozhodujúcich faktorov bola nižšia cena. „Podľa dostupných informácií je možné získať žulu za polovičnú cenu v porovnaní s cenami okolitých krajín,“ doplnil.

 


Čínsku žulovú dlažbu budú do mesta dovážať postupne. Je totiž potrebné vyriešiť aj otázku, kde také obrovské množstvo uskladnia. Termín dokončenia Národnej ulice sa teda presúva na neurčito. Presný dátum nám na radnici nevedeli uviesť. „V súčasnosti nie je možné poskytnúť bližšie informácie. Mesto vykoná ďalšie kontroly postupu prác,“ odpovedal Pavol Čorba.

 


A čo na to samotní Žilinčania? Tým nezostáva nič iné, len sa na ďalšie týždne pri prechode cez „Masaryčku“ obaliť veľkou dávkou trpezlivosti. „To vážne ju dovážajú až z Číny? Tak dúfam, že dlažba čosi vydrží. Veď každý z nás asi na vlastnej koži zažil „kvalitu“ vecí made in China,“ ironicky skonštatoval 43-ročný Vlado zo Žiliny.

 

-ms-

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod