„Toto by som neprial ani najväčšiemu nepriateľovi,“ takýmito slovami nás privítal majiteľ malého mäsiarstva vo Varíne Vladimír Bistiak. O tom, že by sa v jeho predajni malo nachádzať hovädzie mäso z inkriminovaného bitúnku v Poľsku, sa dozvedel práve cez médiá. „Vo štvrtok 31. januára bolo na internete zverejnené moje meno, hneď na druhý deň prišli ku mne zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na kontrolu,“ rozpráva. Podľa papiera, ktorý nám ukazuje, prišli veterinári overiť dodržiavanie potravinového práva v jeho prevádzke na základe hlásenia, ktoré dostali cez systém rýchleho výstražného varovania pre potraviny a krmivá, a to konkrétne prešetriť dodávku hovädzieho mäsa, ktoré bolo do Varína dovezené vo štvrtok 17. januára od dodávateľa z Poľska.
„Konkrétne išlo o zásielku 7,8 kg hovädzieho stehna od firmy, s ktorou už dlhoročne obchodujem. Tento dodávateľ mi priviezol mäso, ktoré mu predal ďalší bitúnok z Poľska a tento bitúnok obchoduje s tým prvotným, kde došlo k tej udalosti. Keďže však mali informáciu, že bitúnok obchodoval aj s bitúnkom, ktorý predáva mäso môjmu dodávateľovi, vzniklo podozrenie, že to zlé mäso mohlo byť dovezené aj ku mne. Avšak nevedeli presne, či to bolo mäso práve z toho bitúnku. Mali len podozrenie, na základe ktorého zverejnili mená prvých „deviatich obetí“, medzi ktorými som bol aj ja,“ vysvetľuje Vladimír Bistiak.
Skúsený mäsiar
Hovädzie stehno, ktoré dorazilo do jeho predajne, teda vôbec nemuselo byť z bitúnku, kde krutým spôsobom zabíjali a porciovali choré kravy. „Mám aj oficiálne osvedčenie od môjho dodávateľa, že z jeho strany bolo všetko v poriadku. V tomto osvedčení deklaruje, že dodržiavajú systém HACCP, že majú pravidelné kontroly od veterinárov... Ja viem, že papier znesie všetko, ale čomu máme potom veriť?“ nešťastne sa pýta mäsiar. Obchodu s mäsom sa venuje už 20 rokov, 15 rokov robil na bitúnku. „Mám dlhoročné skúsenosti, takže viem zhodnotiť, či je mäso v poriadku a či je kvalitné. Zdieľam strach ľudí, je opodstatnený, ale moje skúsenosti mi nedovolia predať niečo, čo by nebolo v poriadku. Naozaj by mi to nedalo,“ úprimne konštatuje.
Paradoxom je, že hovädzie stehno, ktoré bolo považované za podozrivú zásielku, ani neponúkol do predaja. „V tomto prípade je to o to viac absurdnejšie, že to mäso som potreboval pre seba. Preto je aj na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy uvedené, že je skonzumované,“ rozpráva. Úradná kontrola výskyt nebezpečného mäsa u mäsiara vo Varíne nepotvrdila. Všetky doklady a certifikáty, ktoré Vladimír Bistiak predložil, mali byť podľa jeho slov v poriadku. „V pondelok som bol na regionálnej pobočke v Žiline a pre nich je to uzavreté. Je to v poriadku, pretože nezistili, žeby zviera, z ktorého bolo stehno, bolo choré. Chápem, že si robili svoju prácu, tak to má byť. Ale tak ako zverejnili moje meno, mali nejakým spôsobom aj informovať, že kontrola prebehla v poriadku,“ dodáva.
Hneď po prevalení informácie o dodávke nebezpečného mäsa predajňu zatvoril. Mäsiarstvo opätovne otvoril až po siedmich dňoch. „Musel som to v prvom rade predýchať a potom popremýšľať ako ďalej. Reakcie ľudí boli rôzne. Našli sa však aj takí, ktorí ma podporili. Čo bude ďalej, neviem, príďte sa pozrieť o mesiac, či budem mať ešte otvorené,“ pozýva nás s neistotou v hlase.
Veterinárna kontrola
Štátna veterinárna a potravinová správa informovala o podozrivých zásielkach, pri ktorých figurovalo aj meno pána Bistiaka, vo štvrtok 31. januára. Ako sa píše na ich stránke, informáciu o dodávkach hovädzieho mäsa na územie SR dostali prostredníctvom systému rýchleho varovania. Ako tento systém funguje? „Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá organizuje Európska komisia ako formu rýchlej informovanosti členských štátov o problémoch a rizikách týkajúcich sa potravín a krmív, ktoré nezodpovedajú požiadavkám na bezpečnosť a predstavujú riziko pre spotrebiteľov. V rámci SR sa tento systém uplatňuje ako forma rýchlej informovanosti všetkých subjektov, ktoré tvoria orgány potravinového dozoru. Hlavným cieľom je predchádzať umiestňovaniu potravín a krmív na trh alebo ich stiahnuť z trhu, pokiaľ predstavujú vážne riziko pre zdravie spotrebiteľov,“ vysvetľuje riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Žilina Lívia Čičková.
Úradná veterinárna kontrola bola podľa jej slov vo Varíne vykonaná v piatok 1. februára. „Dodané hovädzie mäso bolo podľa vyjadrenia majiteľa predajne objednané, dodané a určené na jeho súkromnú domácu spotrebu. Do predajne bolo dodané 17. januára. V čase kontroly sa v predajni už nenachádzalo,“ poznamenala. Ako ďalej informovala, predmetný bitúnok v Poľsku bol uzatvorený a zoznam prevádzok, do ktorých bolo mäso dodané, je k dispozícii na stránke štátnej správy. Dokopy ide takmer o 20 predajní na celom Slovensku. Kontroly nepotvrdili, či mäso, ktoré tam bolo dovezené z Poľska, naozaj pochádzalo z inkriminovaného bitúnku. V takmer všetkých prípadoch bolo už mäso buď predané zákazníkovi, alebo dodané do zariadení spoločného stravovania (školské jedálne, reštaurácie).
„Riziko pre spotrebiteľa je individuálne podľa druhu a závažnosti porušenia mäsa a aj podľa citlivosti každého individuálneho spotrebiteľa. Bežný spotrebiteľ však vie zhodnotiť na základe senzorického posúdenia mäsa (vzhľad, vôňa, farba, chuť), či je mäso v poriadku alebo nie. Samozrejme, prípadné mikrobiologické riziká sa zmyslovo posúdiť nedajú,“ dodáva riaditeľka RVPS Žilina Lívia Čičková.
Zatiaľ bez problémov
Podľa článku tlačovej agentúry TASR ochorenia v súvislosti s rizikovým hovädzím poľským mäsom zatiaľ na Slovensku hlásené neboli. „Zistili sme, že viac-menej bolo všetko mäso už skonzumované. Keď sme preverovali, či boli verejnosti spôsobené nejaké zdravotné problémy, tak sme zistili, že neboli hlásené ochorenia v tejto súvislosti,“ povedal pre agentúru TASR vedúci Úradu verejného zdravotníctva SR Ján Mikas. V čase od 31. januára do 4. februára vykonali hygienici dokopy 1308 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania, a to najmä v Košickom, Nitrianskom, Bratislavskom a Prešovskom kraji. V kontrolách budú naďalej pokračovať, aj keď bolo zo strany Poľska deklarované, že inkriminované hovädzie mäso sa za poľské hranice nedostalo. Aký to však bude mať vplyv na „ohovorené“ mäsiarstva a či to ustoja, to už potvrdiť nikto nevie...
Poľské potravinové kauzy
Vedeli ste, že druhým najväčším dovozcom potravín do SR je Poľsko (14 %)? Prvým je Česká republika a tretím Nemecko (12%). Pripomeňme si najväčšie poľské „prešľapy“ s potravinami.
Cestná soľ ako jedlá (rok 2012)
Kauza sa prevalila na začiatku roku 2012. Tri poľské firmy desať rokov skupovali technickú soľ, ktorá sa používa napríklad na posyp ciest v zime, balili a následne predávali ako potravinársku soľ.
Hydina plná antibiotík (rok 2013)
V lete v roku 2013 sa prevalila informácia o lacnej nekvalitnej hydine z Poľska, ktorú mala väčšina poľských farmárov dopovať zakázanými antibiotikami na podporu rastu.
Nakazené mrazené jahody (rok 2018)
V októbri minulého roka zaznamenali v Švédsku 17 prípadov žltačky (hepatitída typu A), v Rakúsku od leta 14 prípadov. Najmenej polovica pacientov uviedla, že konzumovala mrazené jahody z Poľska. Odborníci dospeli k záveru, že zdrojom tohto infekčného ochorenia boli práve tieto jahody.