![](https://www.zilinskyvecernik.sk/static/article/d5/neobetujte-funkcnost-kuchyne-pre-jej-estetiku-ktorym-chybam-sa-vyvarovat-14329.710x465ct.jpeg)
Nedostatok úložného priestoru
Kuchyňa je zvyčajne plná vecí, od kuchynských potrieb cez malé i veľké spotrebiče až po potraviny, pričom všetky tieto položky je logicky potrebné niekam uskladniť. V prípade menších kuchýň môže byť otázka úložného priestoru ešte náročnejšia, pretože každý centimeter je cenný. Nechceme predsa, aby veci zaberali zbytočne miesto na kuchynskej linke. Našťastie, v dnešnej dobe existuje množstvo inteligentných úložných riešení, ktoré umožňujú využiť kuchynskú linku na maximum, a to vrátane slepých rohov.
Neberieme ohľad na pracovný tok
Pohodlné varenie a príprava jedla začína už od dobrého usporiadania kuchyne. Kuchynský trojuholník (drez, sporák a chladnička) by mal byť navrhnutý tak, aby sme mali všetko po ruke. Tento koncept vychádza z myšlienky, že tieto tri zóny tvoria prirodzený pracovný tok, ktorý minimalizuje zbytočné pohyby a šetrí čas.
Zle rozmiestnené (alebo chýbajúce) zásuvky
V kuchyni je dostatok zásuviek na správnych miestach nevyhnutný pre bezproblémové a efektívne používanie všetkých spotrebičov. V opačnom prípade bude plynulosť práce v kuchyni narušená – budete musieť hľadať dodatočné riešenia, napríklad predlžovačky, ktoré nie sú práve najbezpečnejšie a tiež znižujú estetickú atraktivitu kuchyne, alebo budete musieť spotrebiče neustále odpájať a presúvať. Dobre navrhnutá kuchyňa na mieru má veľký potenciál, „nezabite” ho takouto banalitou!
Nedostatočné odvetrávanie
Kvalitný digestor je praktickým pomocníkom v každej kuchyni. Pomáha udržať vzduch čistý a odstrániť mastnotu, ktorá by sa inak usadila na povrchoch kuchynskej linky. Správne vetranie je navyše nevyhnutné pre celkový komfort a odvádzanie rôznych pachov a vlhkosti.
Pri návrhu kuchyne na mieru by ste mali spolupracovať s dizajnérmi, ktorí vám poradia nielen v otázke estetiky, ale aj funkčnosti. Neváhajte a navštívte napríklad kuchynské štúdio Dalno Bratislava.