Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Spravodajstvo

Neviete, čo s vašimi deťmi cez leto? Nechajte si poradiť

Leto sa už neúprosne blíži, čo znamená, že škôlkarom a školákom sa čoskoro začnú prázdniny. Vieme, čo mesto a kraj chystajú na dvojmesačné voľno pre vaše deti.

02.06.2014 | 13:37

Leto sa už neúprosne blíži, čo znamená, že škôlkarom a školákom sa čoskoro začnú prázdniny. Vieme, čo mesto a kraj chystajú na dvojmesačné voľno pre vaše deti.
 

ŽILINA. Aj tento rok zostávajú niektoré mestské materské školy cez leto otvorené. V prevádzke by v rôznych obdobiach malo byť dokopy päť predškolských zariadení. Ako prvá bude otvorená v období od 1. do 18. júla Materská škola Limbová na Solinkách. Štafetu po nej preberú od 21. júla do 8. augusta ďalšie dve škôlky, a to MŠ Puškinova na Hlinách III a MŠ Gemerská na Vlčincoch. Záver leta, od 11. do 22. augusta, pokryjú svojou prevádzkou MŠ Nám. J. Borodáča na Vlčincoch a MŠ v Budatíne. „V súčasnej dobe sumarizujeme výsledky, máme spracovaných cca 70 percent materských škôl, ale už dnes vieme, že bude potrebné posilniť prvý termín,“ vyjadril sa k téme hovorca mesta Pavol Čorba.
 

Miesta sa rýchlo obsadzujú

Rodičia, ktorí mali o podobnú službu záujem, mohli svoje deti prihlasovať do 23. mája. Podľa hovorcu však ešte istá možnosť stále existuje. „Rodičia môžu prihlásiť svoje dieťa aj po tomto termíne. Buď v kmeňovej materskej škole, alebo priamo na odbore školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline, kde ich budú informovať o voľných miestach. Je však potrebné tak urobiť čo najskôr, pretože v súčasnosti sumarizujeme počty detí a podľa toho budeme zabezpečovať letnú prevádzku v MŠ,“ povedal hovorca. Ako doplnil, záujem o starostlivosť v materských školách v Žiline majú dokonca aj rodičia mimo mesta a niektorí aj o všetky termíny.
 

Rodičia najviac preferujú letné tábory

Bohatý program si na tohtoročné prázdniny pripravilo aj Centrum voľného času (CVČ) v Žiline. Rodičia a deti majú na výber z niekoľkých aktivít, od táborov, sústredení až po tvorivé letné dielne. Najväčší záujem je podľa Ľuboslavy Měkynovej z CVČ Žilina práve o viacdňové pobyty, teda tábory. „Je to vzhľadom na to, že rodičia majú dobré skúsenosti s prácou, ktorú vykonávajú naši profesionálni pracovníci. Záujem je aj o pohybové a tanečné aktivity, ale tiež aj o výtvarné, modelárske, šachové a športové,“ uviedla.

Na jednotlivé činnosti je stále možné sa prihlásiť. U väčšiny táborov či tanečno–relaxačných sústredení končí termín prihlasovania sa 15. júna. „Určite sa stáva, že sa tábor zaplní skôr, ako je daný termín. Rodičom vychádzame maximálne v ústrety, ak je to v našich silách a určite sa deti môžu nahlásiť aj po termíne, ak sú voľné miesta,“ dodala Ľuboslava Měkynová.
 

Po stopách strateného pokladu Jurka Jánošíka

Leto plné zážitkov sľubuje aj Žilinský samosprávny kraj. Na prázdniny pripravuje sériu podujatí, na ktorých sa zabavia nielen deti, ale aj ich rodičia. V pláne sú nočné prehliadky hradu Strečno a stredovekej dediny Paseka (4. 7., 18. 7., 1. 8., 15. 8.), Hradné hry Žofie Bosniakovej (10. 8.) či kultúrno–edukačné podujatie v Terchovej Po stopách Jánošíkovho pokladu (26. 7.), ktorého cieľom je prilákať najmenších zábavnou formou do sveta histórie a kultúry. V rámci programu sa bude hľadať Jánošíkov poklad, budú sa raziť dukáty či zaplietať vlasy do jánošíkovských vrkočov.
 

Michala Stehlíková
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod