Žilinský Večerník

22. október 2024 | Sergej
| -2°C

Poradňa

Niekoľko faktorov vplývajúcich na spokojnosť pracovníkov vo výrobe

Rovnako ako v každej firme aj vo výrobných podnikoch je dôležité, aby boli zamestnanci v práci čo najviac spokojní. Zvyšovať spokojnosť zamestnancov sa dá rôznymi spôsobmi a rozhodne to nie je len o výške platu. Aj vybavenie výrobnej haly, čiže ich pracoviska, má na spokojnosť vplyv.

21.10.2024 | 10:22

 

Osvetlenie výrobnej haly

Aj keď je výrobná hala postavená tak, aby v nej bolo čo najviac prirodzeného svetla, bez umelého osvetlenia sa nezaobíde. Pre dobré pracovné podmienky a v konečnom dôsledku aj pre spokojnosť zamestnancov je dôležité, aby bolo vo výrobnej hale moderné LED osvetlenie.

Samozrejme, navrhnuté musí byť so zohľadnením rôznych špecifických faktorov. Medzi takéto faktory patria napr. charakter vykonávaných činností v hale, prísun prirodzeného svetla, povrch stien a podlahy, pohyb osôb, umiestnenie strojového parku a ďalšie.

 

Vybavenie slúžiace na prácu

Dôležité je aj vybavenie, ktoré slúži na samotnú prácu. Od prispôsobiteľných lineárnych vedení a ďalších súčasti výrobných liniek až po rôzne druhy náradia, s ktorým zamestnanci pracujú. Všetko musí byť kvalitné a v dobrom stave. 

So zlým vybavením sa pracuje menej komfortne, čo znižuje spokojnosť zamestnancov. Taktiež to negatívne vplýva na ich pracovný výkon, čo celkom určite zníži spokojnosť vedenia firmy. O dôležitosti kvalitného vybavenia tak nemôže byť pochýb.

 

Vybavenie priestorov na oddych

K práci patrí aj odpočinok, preto by súčasťou (nielen) každej výrobnej haly mali byť aj vhodné priestory na trávenie prestávok. Samozrejmosťou je šatňa, ale vhod príde aj jedáleň, resp. kuchynka, či odpočinková miestnosť.

Aj takéto priestory potom musia mať adekvátne vybavenie, napríklad dostatok stolov s pevnými stolovými nohami, miest na sedenie a pod. O to efektívnejšie si potom zamestnanci dokážu počas prestávok oddýchnuť a nabrať energiu na zvyšok pracovného dňa.

Autor: - r -

Foto: Kzenon / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod