Žilinský Večerník

19. september 2024 | Konštantín
| 10°C

Z regiónu

Obrazy nádeje priniesli zábavu, smiech aj pomoc chorým deťom

V sobotu 7. septembra sa v priestoroch STK v Bytči konalo krásne dobročinné podujatie Obrazy nádeje, ktoré organizovalo komunitné centrum Ruka v ruke v spolupráci s úspešným slovenským hercom Jánom Dobríkom (39). Ten si prežil najťažšie chvíle v živote, keď v lete 2023 vtedy jeho 7-ročnému synovi diagnostikovali leukémiu. Dnes sa má chlapec našťastie dobre, nastúpil do školy a jeho otec sa rozhodol originálnym spôsobom pomáhať rovnako chorým deťom. Maľuje abstraktné obrazy, ktoré predáva a peniaze posiela na konto nadácie Svetielko Nádeje.

19.09.2024 | 09:17

Herec Ján Dobrík momentálne hviezdi vo viacerých televíznych seriáloch. Aj keď pochádza z Banskej Bystrice, fanúšikovia divadla a kultúry v meste pod Dubňom ho už berú ako Žilinčana. Herec má s manželkou Lenkou dve deti – dcérku Nikolu a syna Timoteja. Práve starší Timotej (8) si za posledný rok prešiel náročným obdobím. Timko bol 8 mesiacov hospitalizovaný v banskobystrickej fakultnej nemocnici, v ktorej podstupoval veľmi náročnú liečbu leukémie.


 

Pre celú rodinu to boli veľmi ťažké chvíle. Ján i jeho manželka museli pravidelne dochádzať zo Žiliny, kde rodina spolu žije, do nemocnice v Banskej Bystrici, a popritom sa starať aj o mladšiu dcéru Nikolku. Herec v psychicky náročnom období v čase liečby syna zobral do rúk štetec a v decembri minulého roka objavil v sebe talent maliara.


 

Začal maľovať abstraktné obrazy plné farieb a emócií. Bola to pre neho aj forma psychohygieny a tomuto koníčku sa venuje dodnes. „Maľovanie bola spoločná aktivita s našimi deťmi vždy, keď Timko mohol tráviť čas doma. Výsledky som sa odvážil ukázať pár kamarátom a na moje veľké prekvapenie sa im páčili natoľko, že ich chceli mať zavesené doma, v práci, v kancelárii. Na otázku, čo za to, som povedal, že daj mi, koľko uznáš za vhodné a ja všetky peniaze pošlem organizácii Svetielko nádeje, ktoré už dvadsaťjeden rokov pomáha deťom a rodičom na detskej onkológii v Banskej Bystrici,“ vysvetľuje umelec, ako vznikla táto jeho forma pomoci. Malý bojovník Timko bol v apríli tohto roka prepustený domov, leukémia je v remisii, to znamená, že ochorenie nie je aktuálne v jeho tele prítomné. Jeho šťastný otec je rozhodnutý maľovať a pomáhať malým onkologickým pacientom aj naďalej. Posledná predajná výstava Jána Dobríka v rámci Dňa Obrazy nádeje je dôkazom toho, že to má zmysel. „Veľmi si vážim, že som na podujatí Bytči dostal túto možnosť. Bola to krásna akcia, ktorá priniesla nielen pekný deň plný zábavy a smiechu, ale jej výsledok pomohol tým, ktorí pomoc potrebujú. Každý, kto tam prišiel, si podujatie a atmosféru veľmi pochvaľoval. Predalo sa všetkých 32 obrazov, a to hovorí za všetko. Pre svetielko nádeje sa vyzbierala suma 4007 €“, sumarizuje herec. Timkovi želáme hlavne pevné zdravie!


 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod