Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Spravodajstvo

Odpadové hospodárstvo v Žiline bude od nového roka efektívnejšie

Žilinská samospráva pripravuje zmenu odpadového hospodárstva, ktorá má zlepšiť efektivitu systému pre obyvateľov rodinných domov. V snahe zmierniť trend zvyšujúcich sa nákladov chce radnica od budúceho roka posilniť motiváciu Žilinčanov triediť všetky druhy odpadu, najmä však kuchynského. Od 1. januára 2025 by tak obyvatelia rodinných domov mali platiť len za vyhodený zmesový komunálny odpad. Mesto predpokladá, že v priebehu piatich rokov sa tak jeho množstvo končiace na skládke podarí znížiť o 30 percent.

05.09.2024 | 11:31

Množstvový zber podobne funguje už vo viacerých slovenských mestách. Ide o preventívne opatrenie samospráv, ktoré sa ním snažia znížiť nielen náklady pre mesto, ale aj pre jeho obyvateľov.  Žilinská radnica predpokladá, že tento rok zaplatí za odpady 6 miliónov eur, pričom poplatky od občanov celú sumu nepokryjú a mesto ju bude musieť dofinancovať zo svojich zdrojov. Ak samospráva neprijme účinné opatrenia, v roku 2025 sa tieto náklady zvýšia na 7,6 milióna eur a paušálny poplatok pre občanov na 62 eur. Predpokladané zdražovanie by malo byť dôsledkom nových povinností pre obce za mechanicko-biologickú úpravu odpadov, ktoré prinesie zmena legislatívy platná od začiatku budúceho roka.

„Finančná záťaž na zber a spracovanie odpadu sa pre mesto novými zákonnými povinnosťami zvýši, čo sa, samozrejme, odrazí aj na úprave poplatku pre občanov. Snahou radnice je rast nákladov spomaliť, preto sme hľadali možnosti výhodné pre obe strany. Analýza preukázala, že najväčší potenciál je v triedení a recyklácii, v ktorom majú Žilinčania paradoxne veľké rezervy. Nový systém by mal preto motivovať obyvateľov rodinných domov, ktorí tvoria asi 30 % poplatníkov, aby triedili viac a efektívnejšie. Mesto chce zároveň zlepšiť a zjednodušiť podmienky zberu vytriedeného odpadu. Vo výsledku budú domácnosti produkovať menej zmesového komunálu. V rámci pravidiel si zvolia veľkosť nádoby na jeho uskladnenie aj frekvenciu jej vývozu. Výška poplatku sa následne bude odvíjať od toho, či ju naplnia jeden, alebo dvakrát mesačne,“ priblížil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Pripomína však, že konečné pravidlá týkajúce sa zavedenia množstvového zberu odpadu budú zrejmé až po rokovaní poslancov mestského zastupiteľstva, ktoré je naplánované na 24. septembra 2024.

V súvislosti s prípravou množstvového zberu odpadu začala žilinská samospráva podnikať jednotlivé kroky už v marci tohto roka. Počas niekoľkých týždňov vykonávali pracovníci mesta evidenciu zberných nádob za účelom ich priradenia k jednotlivým rodinným domom vo všetkých mestských častiach. Už včera započali zástupcovia mesta stretnutia s občanmi v dotknutých lokalitách, na ktorých im nový systém odpadového hospodárstva predstavia.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod