Žilinský Večerník

10. október 2024 | Slavomíra
| 12°C

Kultúra

Pamiatky v Žilinskom kraji vyvesili na protest čierne vlajky

Uplynulý týždeň, 30. septembra obletela médiá správa, že na pamiatkach po celom Slovensku budú vyvesené čierne vlajky alebo zhasnuté svetlá. Dôvodom je zapojenie sa do protestu proti ochromeniu dotačného systému ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom.

08.10.2024 | 22:26

Dotácie by nestihli vyčerpať

Za iniciatívou protestu stojí organizácia Čierne diery, ktorá objavuje a popularizuje zabudnuté architektonické pamiatky v rámci celého Slovenska. Tá na svojich sociálnych sieťach vyzvala správcov pamiatok, aby vyvesili čierne zástavy a zhasli svoje osvetlenie z dôvodu paralýzy dotačného programu, ktorú zavinilo súčasné vedenie rezortu kultúry. Dotačný program Obnovme si svoj dom funguje už 20 rokov. Program je zameraný  na podporu projektov systematického prístupu k ochrane národných kultúrnych pamiatok (ďalej len „kultúrna pamiatka“), projektov prípravy a realizácii obnovy kultúrnej pamiatky, prípravy a realizácie reštaurovania kultúrnej pamiatky vrátane kultúrnej pamiatky v lokalite svetového kultúrneho dedičstva a projektov identifikácie, dokumentácie, prezentácie alebo využitia pamiatkového fondu v súlade s ich pamiatkovými hodnotami. Ak sa chceli správcovia pamiatok uchádzať o dotácie z tohto programu na rok 2024,museli predložiť svoju žiadosť v novembri 2023. Následne mala žiadosti posudzovať hodnotiaca komisia a po jej rozhodnutí sa mali začať prideľovať financie na obnovu pamiatok. V máji Ministerstvo kultúry avizovalo, že spustilo proces hodnotenia žiadostí v programe Obnovme si svoj dom a vymenovalo členov hodnotiacich komisií. Rozhodlo však pozdržať schválené žiadosti projektu Obnovme si svoj dom do 1. augusta. Tento krok správcovia pamiatok kritizujú, pretože prípadne zaslané financie by nestihli vyčerpať. Do karát nehrá aj nastupujúce jesenné počasie, v ktorom sa určité stavebné práce vykonávať nedajú: „Je začiatok októbra a doposiaľ nám nebola doručená zmluva na podpis, nehovoriac o samotnom zaslaní financií. Takýmto tempom to skôr ako v novembri nebude. Dodnes nemáme podpísané zmluvy, peniaze na účtoch a už teraz murárska sezóna skončila. Obávame sa, ako bude prebiehať budúcoročná výzva, no už teraz je jasné, že rozpočet na pamiatky sa výrazne zníži. Môžeme už len dúfať, že sa podobné omeškania nebudú opakovať," vyjadruje svoje obavy Jozef Mihálik, riaditeľ Združenia priateľov Hričovského hradu.


 

Nazvali ich záujmovými skupinami

Hrady Hričov a Súľov zachraňujú dobrovoľníci. Mnohí z nich sú, našťastie, manuálne veľmi zruční a murárske práce vykonávajú svojpomocne, z vlastných financií a vďaka 2 % z daní, ktoré boli poukázané OZ Združenie priateľov Hričovského Hradu. Zatiaľ dúfajú, že vlastné výdavky budú môcť aspoň spätne refinancovať. „Ministerstvo neustále argumentuje tým, že sa nedá vydierať záujmovými skupinami. Nás dobrovoľníkov takto označujú a pritom my to realizujeme dobrovoľne. Zachraňujeme naše pamiatky, pretože nám na nich záleží a nedokážeme sa prizerať na nečinnosť všetkých vlád. Robíme tak za minimálne finančné náklady, popri zamestnaniach a na úkor vlastných rodín. Napriek tomu, aj to málo, čo štát na pamiatky vyčlenil mešká, množstvo pamiatok tak stratilo celý rok prác a nehovoriac o tom, že sa rozpočet na dotáciu pamiatok zníži asi o 5 miliónov. Využili sme šikovnosť a ochotu vlastných členov, nakoľko všetci v združení vieme murovať. No išlo o ich veľkú obetu. Žiaľ, množstvo iných združení takúto možnosť nemalo a doposiaľ čakali na financie. Takéto pamiatky tak stratili celý rok. Každopádne sa celková situácia ohľadom záchrany všetkých druhov pamiatok výrazne zhoršila a zhoršovať sa asi ja bude," hovorí Jozef Mihálik.


 

ZAPOJILO SA AJ POVAŽSKÉ MÚZEUM Žilina

"Považské múzeum sa zapája do symbolického protestu a na svojich hradoch - na hrade Strečno a na Budatínskom hrade vyplo osvetlenie a umiestnilo čierne symboly. Takto chce spolu s ostatnými správcami pamiatok, ktorí sa ku iniciatíve pridali, upozorniť na to, že ministerstvo kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machalu v oblasti obnovy pamiatok zlyháva," hovorkyňa a vedúca oddelenia práce s verejnosťou PMZA Magdaléna Lacková. Podľa zoznamu organizácie Čierne diery sa okrem už spomínaných hradov zapojili aj ďalšie pamiatky Žilinského kraja, respektíve ich správcovia: STARÝ HRAD, Dolný mlyn a Drevenica v Kvačanoch, Nová synagóga, Rosenfeldov palác.

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod