Žilinský Večerník

27. september 2024 | Cyprián
| 17°C

Spravodajstvo

Petíciu za výstavbu telocvične a jedálne gymnázia podpísalo skoro 11 tisíc ľudí

Vraciame sa k téme, ktorú sledujeme od samotného začiatku. Študenti bilingválneho gymnázia, jednej z najkvalitnejších stredoškolských inštitúcií na Slovensku, nemajú vo svojich priestoroch vlastnú jedáleň a telocvičňu. Žiaci, rodičia i pedagógovia niekoľko mesiacov zbierali podpisy pod petíciu za ich vybudovanie.

26.09.2024 | 09:59

Gymnázium T. Ružičku v Žiline bude čoskoro oslavovať štvrťstoročie. Bolo založené v roku 1990. Hoci sa budova školy rekonštruuje po fázach od roku 2001, prakticky od svojho vzniku nemá telocvičňu a jedáleň. Vzdelávacia inštitúcia sa preto už niekoľko rokov usiluje o získanie financií pre 3. etapu výstavby, ktorá by zabezpečila najmä vybudovanie priestorov na telesnú výchovu. Odhad celkových nákladov na výstavbu telocvične odhaduje na 1,4 milióna eur.  

Už niekoľká generácia žiakov gymnázia musí na telesnú výchovu dochádzať do budovy menzy na vysokoškolských internátoch. Študenti gymnázia sa preto rozhodli zobrať iniciatívu do vlastných rúk a aktívne upozorniť na dlhodobý problém pretrvávajúci na škole. Začiatkom tohto roka sa rozhodli vyjsť do ulíc, aby zozbierali podpisy pod petíciu za výstavby stravovacieho zariadenia a telocvične. Ich požiadavky vyhodnotili stovky ľudí ako oprávnené a podporili mladých aktivistov, čo bolo pre petičný výbor zároveň motiváciou k ich ďalšej práci.

Ku koncu školského roka 2023/24, práve v čase maturitných skúšok, petícia dosiahla potrebný počet podpisov (10 tisíc). Po náročnej logistike, čase strávenom zháňaním podpisov a kontrolou hárkov, nastal zásadný krok - zaslanie petície na ministerstvo školstva.  

Podali odvolanie

Dňa 11. 6. 2024 obdržalo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR od zvolených zástupcov petičného výboru hárky s nazbieranými 10 880 podpismi od svojich podporovateľov. Iba pár dní na to (25.6.) ministerstvo postúpilo petíciu na priame riešenie naspäť do Žiliny, a to Regionálnemu úradu školskej správy (RÚŠS), ktorý je od roku 2022 zriaďovateľom školy. Podľa zákona má totiž práve zriaďovateľ vybavovať sťažnosti a petície občanov a zákonných zástupcov v školách.

RÚŠS potvrdil, že petícia napĺňa ustanovenia zákona a je právoplatná. Člen petičného výboru a zástupca pedagógov bilingválneho gymnázia Martin Benikovský: „Na základe žiadosti štatutárky školy o pridelenie finančných prostriedkov na projektovú dokumentáciu na vybudovanie telocvične z 28.2.2024 nahral RÚŠS dňa 29. 2.2024 do systému eduZoznam žiadosť na ministerstvo školstva o pridelenie prostriedkov na projektovú dokumentáciu na vybudovanie telocvične na Gymnáziu bilingválnom v hodnote 83 760 eur. Uvedenými krokmi považuje petíciu za vybavenú. My, zástupcovia petičného výboru, sme však podali odvolanie voči výsledku vybavenie petície.“

Študenti bojujú ďalej

Zástupcovia petície tak urobili ešte v auguste a argumentujú najmä tým, že bol odignorovaný predmet petície. Zástupcom študentov v rámci petičného výboru je Jakub Černiansky. Potvrdil, že voči postupu zriaďovateľa podali odvolanie a za výstavbu jedálne a telocvične budú bojovať ďalej. „Počas letných prázdnin sa petičný výbor Gymnázia bilingválneho v Žiline nezastavil ani na chvíľu. S nasadením sme pracovali na naplnení cieľov spojených s petíciou za výstavbu dlho očakávanej jedálne a telocvične. RÚŠS v Žiline potvrdil, že petícia spĺňa všetky zákonné náležitosti. Nesúhlasíme s tým, že zaevidovanie žiadosti v registri Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR považuje úrad za jej vyriešenie. RÚŠS vo svojom stanovisku obchádza výstavbu jedálne, ktorá bola jedným z dvoch hlavných bodov petície. Ďalej, prostriedky na projektovú dokumentáciu telocvične nie sú garantované a predstavujú len malú časť z celkových nákladov,“ spresňuje.


 

Zriaďovateľ odstúpil petíciu ministerstvu

Výbor navyše upozorňuje, že ministerstvo postúpilo petíciu na zriaďovateľa bez toho, aby overilo petičné hárky, a neprerokovalo ju s petičným výborom, pritom podľa petičného zákona na to majú právo. „Petičný výbor vyzýva RÚŠS na súčinnosť pri uskutočnení rokovaní s ministerstvom a plánuje ďalšie kroky,“ dodáva Jakub Černiansky, žiak Gymnázia bilingválneho v Žiline.

Oslovili sme v tejto veci aj zriaďovateľa gymnázia. „Regionálny úrad školskej správy v Žiline v predmetnej petícii postupuje podľa § 5d ods. 1 zákona č. 85/1990 Zb. o petičnom práve a odstupuje predmetnú petíciu na ďalšie konanie Ministerstvu školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.“

Mnohí študenti, ktorí bojovali za vlastnú telocvičňu a jedáleň, už zmaturovali a školu opustili. Je to však výzva, ktorú po nich prevzali mladšie ročníky. Budeme sledovať, ako sa s ňou popasujú a či kompetentní vyriešia dlhoročnú absenciu zariadení, ktoré sú v iných školách samozrejmosťou.


 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod