Žilinský Večerník

19. september 2024 | Konštantín
| 17°C

Z regiónu

Počasie demonštrovalo svoju silu: Región sa začína spamätávať po obrovskom daždi

Septembrové počasie je tento rok nevyspytateľné. Zatiaľ čo pred týždňom sa v Žiline a na Orave vyskytli nočné teplotné rekordy, ďalšie dni a najmä uplynulý víkend priniesli extrémny objem zrážok, silný nárazový vietor a teploty výrazne pod priemerom. Avizované predpovede počasia sa naplnili a množstvo domácností žilinského kraja ostalo v nedeľu bez pitnej vody alebo elektriny. Takmer všetky plánované podujatia na uplynulý víkend boli zrušené.

17.09.2024 | 10:05

Extrémne výkyvy

Len pred týždňom nám záver vlny horúčav priniesol mimoriadny jav. V noci z pondelka na utorok sa udržala vysoká teplota najmä na strednom Slovensku, kde bola ojedinele zaznamenaná tropická noc (teplota neklesne pod 20 °C). Najteplejšie bolo práve u nás v Žiline s minimom 21,4 °C, no tropická noc sa vyskytla aj na Orave v obci Zuberec, čo je extrémne vysoké minimum nočnej teploty vzduchu, obzvlášť v danej lokalite a ročnej dobe.

Sucho a následne povodne

Uplynulý štvrtok Miroslav Šinger zo SHMÚ vo svojej analýze načrtol priebeh nepriaznivého počasia počas víkendu predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku. „V tejto časti územia očakávame vytrvalý a silný dážď s celkovým úhrnom zrážok od štvrtka 12.9. do nedele 15.9. 100 až 170 mm, na návetriach ojedinele až 200 mm. V spomínanej oblasti očakávame aj silný severozápadný vietor. Najviac naprší na Morave, v priľahlom Poľsku a vo východnej polovici Rakúska,“ predpovedal vtedy meteorológ.

Prognóza sa naplnila takmer presne. U nás v Žiline začal vietor silnieť vo štvrtok, večer sa k nemu pridali aj zrážky. Výdatný dážď ukončil suché obdobie v celom regióne, a zároveň spôsobil výrazný vzostup vodných hladín s dosahovaním povodňových stupňov. Keďže zrážky navyše padali pri nízkej teplote, výrazne to znížilo ich výpar. Už v sobotu bola situácia kritická v Bratislave, v nedeľu nadránom bojovala s povodňou aj neďaleká Čadca. Na rieke Kysuca bol vyhlásený najvyšší tretí stupeň povodňovej aktivity, vážnu situáciu hlásili okrem Čadce aj okolité obce. V meste zasahovali všetky dostupné zložky. V nedeľu ráno tam dosiahla hladina Kysuce výšku 389 cm, vyliala sa na cesty, zaplavila záhrady aj rodinné domy. V jej vodách sa takmer stratili 2 frekventované mosty Čadce, ktoré museli uzavrieť. Nakoniec veľkej vode odolali. Doplatila na ňu však lávka pre peších spájajúca hlavnú cestu s brehom, kde sídli Mestský podnik služieb Čadca. Kovovú konštrukciu lávky strhol prúd vody a prelomil ju na dve časti. V blízkej obci Raková tiež zlomená lávka úplne odrezala od sveta niekoľko domácností. Aj pri Žiline dosiahla rieka Kysuca vysokú hladinu, kvôli čomu bol dočasne uzatvorený most vedúci z cesty I/11 do mestskej časti Žilina Vranie a do obce Rudinka. Zároveň sa z rovnakého dôvodu v nedeľu začala vypúšťať vodná nádrž Hričov. Počasie sa v nedeľu popoludní upokojilo a hladina vodných tokov začala k večeru pomaly klesať.


 

Energetická kalamita

V nedeľu dopoludnia situáciu komplikovali aj problémy s elektrinou. „Vplyvom silného vetra a výdatných dažďov vznikla na strednom Slovensku energetická kalamita. Elektrinu nemá momentálne približne 3 150 domácností. Poruchy vyradili z prevádzky takmer 70 trafostaníc. Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) riešia poruchy na ôsmich vedeniach vysokého napätia. Na úrovni nízkeho napätia evidujú skoro 40 lokalít s prerušenou dodávkou elektriny. Najkomplikovanejšia situácia je v okresoch Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto,“ uviedol v nedeľu na obed Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie SSD. Dôvodom výpadkov boli štandardne najmä vyvrátené stromy a polámané konáre, ktoré skončili na vzdušných vedeniach. Na mnohých miestach pretrhali vodiče, poškodili stĺpy a konzoly.

Výpadky pitnej vody

V Rajeckých Tepliciach a okolí si v nedeľu museli prísť obyvatelia pitnú vodu načapovať z cisterny. Spoločnosť Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK) totiž vydal upozornenie, že z dôvodu vysokého zákalu na vodnom zdroji majú miestni vodu využívali len na úžitkové účely až do odvolania. Bez pitnej vody ostali aj domácnosti na Kysuciach, kde SEVAK avizoval dočasné prerušenie zásobovania vodou z verejného vodovodu z dôvodu havárie v obci Svrčinovec (časť Potok) a v meste Čadca - Čadečka (časť u Kliešťa až po konečnú).


 

Babie leto za rohom?

Teplota vzduchu dosiahla na Slovensku v piatok 13.9. len 9-13 °C, čo sú vzhľadom na ročnú dobu mimoriadne nízke hodnoty. Pocit chladu ešte znásoboval severozápadný vietor, ktorého nárazy dosahovali na juhozápade 60- 80 km/h. Na prudké ochladenie promptne reagovali aj teplárne v Žiline a tento rok začali s vykurovaním skôr ako zvyčajne. Počasie by sa malo ustáliť od utorka 17.9. Vtedy k nám začne zasahovať výbežok tlakovej výše od severu. To by znamenalo polooblačnú až oblačnú oblohu s veľmi malým rizikom dažďa. Teploty by sa mali pohybovať na úrovni 18 až 25 °C. Ak sa prognózy naplnia, takýto typ počasia znamená prvú fázu babieho leta.


 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod