Žilinský Večerník

18. október 2024 | Lukáš
| -0°C

Spravodajstvo

Pod kostolom na Vlčincoch pečú pizzu

Suterén pod svätostánkom na Vlčinoch má už päť rokov netradičného nájomníka. Juraj zo Žiliny tu pečie pizzu. Takéto využitie farských priestorov nie je v našom meste ojedinelé. Pri Farskom kostole zas predávajú kávu.

03.02.2014 | 14:31

ŽILINA. Prevádzku malej pekárne alebo tzv. výrobne slovenskej pizze spustili pod Rímskokatolíckym kostolom Sedembolestnej Panny Márie na Vlčincoch pred piatimi rokmi. Ako hovorí majiteľ prevádzky, na toto miesto natrafil náhodne a ihneď ho zaujalo. „Predtým som mal väčšiu reštauráciu na Bôriku, ale potom som sa rozhodol, že pôjdem do menšieho. Dnes by som už nemenil. Som tu spokojný. Je to pre mňa taký gastronomický dôchodok,“ hovorí Juraj Tomčík.

Spolupráci s podnikateľom sa miestna farnosť nebránila a priestory pod svätostánkom mu prenajala. „Rímskokatolícka farnosť Sedembolestnej Panny Márie Žilina–Vlčince je samostatný právny subjekt. Má právo uzatvárať zmluvy. Využila toto právo aj v súvislosti s výrobňou pizze. Pokiaľ sa farské priestory okrem pastoračných aktivít využívajú na morálne neškodné účely (neprotiviace sa dobrým mravom), je to v poriadku,“ hovorí Zdeno Pupík, hovorca žilinskej diecézy. Zároveň dodal, že výroba pizze neruší bohoslužby, pretože sa nachádza v priestoroch v suteréne kostola. Keďže nejde o reštauráciu, pohyb ľudí je tu minimálny. Navyše počas nedele a sviatkov je pekáreň zatvorená. „Starí ľudia nie sú zvyknutí na pizzu, tak po omši sa tu zastaví málokto. Ale inak ľudia o nás vedia. Uživí nás to,“ dodáva majiteľ Juraj Tomčík.

Žilinská cirkev niekoľko rokov ponúka „strechu nad hlavou“ aj kaviarni v budove Farského pastoračného centra Najsvätejšej Trojice (N3) pri Farskom kostole. V minulosti sa proti tomu ohradil tunajší obyvateľ, ktorý v otvorenom liste, adresovanom žilinskému biskupovi, cirkvi vyčítal, že sa v kaviarni predávajú alkoholické nápoje, pričom „sama hlása zdržiavania sa alkoholu“. Žilinská diecéza sa vtedy ohradila vyjadrením, že cirkev by mala žiť viac s ľuďmi, na modlitbu sú určené chrámy a pastoračné centrá majú slúžiť celej spoločnosti. „Verejnosť reagovala na spomínanú udalosť skôr s úsmevom, že je dobrou reklamou pre farskú kaviareň, čo sa aj potvrdilo...,“ hovorí s odstupom času za žilinskú diecézu terajší hovorca Zdeno Pupík.
 

Michala Stehlíková
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod